Share

Nicușor Dan anunță noi investiții în iluminatul public și semaforizarea inteligentă

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat astăzi că PMB a depus o nouă cerere de finanţare nerambursabilă pentru modernizarea sistemului de iluminat public și a primit aprobarea pentru finanțarea prin PNRR a două etape din proiectul privind semaforizarea inteligentă.

Conform lui Nicușor Dan, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) o nouă cerere de finanţare nerambursabilă, în valoare de 50 de milioane de lei, pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public.

„Vom monta corpuri de iluminat noi, moderne, eficiente din punct de vedere energetic pe 34 de artere din Capitală. Este vorba despre Bd. N. Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Beijing, Str. N. Caramfil, Str. Av. A. Şerbănescu, Bd. Aerogării, Bd. I. I. de la Brad, Şos. Gh. Ionescu Şişeşti, Şos. Pantelimon, Str. L. Rebreanu, Bd. N. Grigorescu, Bd. Aviatorilor, Calea Giuleşti, Bd. Constructorilor, Calea Crângaşi, Str. Valea Cascadelor, Str. Preciziei, Şos. Antiaeriană, Şos. Alexandriei, Calea Rahovei, Calea Floreasca, Şos. Pipera, Bd. Expoziţiei, Calea Plevnei, Bd. Lacul Tei, Bd. 1 Decembrie 1918, Şos. Chitilei, Şos. Bucureşti-Târgovişte, Str. Buzeşti, Str. Berzei, Şos. Grozăveşti, Bd. Geniului, Pasaj Basarab, Bd. Dinicu Golescu”, a menționat Nicuşor Dan.

El a amintit că tot la AFM a depus în luna august o cerere de finanţare, în valoare de 30 de milioane de lei, dintre care 25 de milioane de lei eligibili, pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, printre care Drumul Taberei, Theodor Pallady, Camil Ressu şi Bucureştii Noi.

„Prin aceste finanţări nerambursabile vom înlocui 10% din iluminatul public din Bucureşti – aproape 13.000 de corpuri de iluminat, ceea ce ar însemna şi o factură la iluminat mai mică, cu peste 10 milioane lei. Totodată, modernizarea sistemului de iluminat va contribui la creşterea siguranţei cetăţenilor şi a traficului auto pe timpul nopţii”, a precizat edilul-şef.

Administraţia Fondului pentru Mediu a informat vineri că a doua sesiune de înscriere în Programul Iluminat Public 2022 a înregistrat, într-o săptămână de la lansare, un număr de 515 solicitări din partea unităţilor administrativ-teritoriale.

În cadrul programului, finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum un milion de lei; pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum două milioane de lei; pentru oraşe – maximum trei milioane de lei; pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 50 milioane de lei; pentru municipii de rang I – maximum şase milioane de lei; pentru municipii de rang II – maximum cinci milioane de lei.

Tot primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat astăzi că a fost aprobată cererea de finanţare, prin PNRR, în valoare de un milion de euro, pentru etapele a doua şi a treia ale proiectului de modernizare şi extindere a sistemului de semaforizare inteligentă.

„Această sumă se adaugă celor 11,5 milioane de euro obţinuţi anul trecut împreună cu primăriile de sector pentru prima etapă, cea care vizează modernizarea şi reconfigurarea a 85 de intersecţii”, a precizat primarul.

A doua etapă presupune modernizări aferente Centrului de trafic existent, software şi hardware, iar cea de a treia – modernizarea a aproximativ 185 de intersecţii existente, incluse în Sistemul de Semaforizare Inteligentă din Capitală (BTMS), dar aflate în diverse stadii de degradare.

În a patra etapă vor fi reabilitate sau modernizate 194 intersecţii semaforizate existente şi incluse în sistemul actual BTMS, la care se vor adăuga 80 de intersecţii sau treceri de pietoni, nesemaforizate, dar care necesită semaforizare şi includere în BTMS.

Leave a Comment