Share

Nicolae Ciucă: O nouă majorare a pensiilor, doar după elaborarea proiectului de buget pentru 2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că o decizie privind eventuala majorare a pensiilor ar putea fi luată în calcul după elaborarea proiectului de buget pentru anul 2023.

La solicitarea jurnaliștilor, primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a comentat o eventuală nouă majorare a pensiilor pornind de la declaraţiile recente pe acest subiect făcute Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al liberalilor. Conform acestuia pensiile ar trebui majorate cu 16%, iar dacă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, nu găseşte o soluţie în acest sens ar trebui să plece acasă.

„Indiferent de partidul al cărui lider suntem, avem totuşi responsabilitate faţă de cetăţeni să le comunicăm de fiecare dată adevărul, onest şi în funcţie de posibilităţile pe care Guvernul le are. Ceea ce aţi menţionat dumneavoastră a fost probabil o dispută între doi oameni politici. La nivelul Guvernului vă pot spune că nu vom avea astfel de enunţuri până în momentul în care nu vom avea pe masă cifrele. Vedem care este proiectul de buget pentru anul 2023 şi aşa cum am făcut în anul 2022 când am adoptat două pachete de măsuri pentru a sprijini cetăţenii României, tot la fel vom face şi de aici înainte, inclusiv pentru anul 2023. În funcţie de decizia pe care o vom lua în coaliţie, vă rog să aveţi încredere că o vom comunica”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Guvernul va stabili mandatul lui Virgil Popescu la reuniunea miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană

Conform lui Nicolae Ciucă, Guvernul va stabili joi mandatul pe care îl va avea ministrul Virgil Popescu la Bruxelles la reuniunea de urgenţă a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană.

„În acest moment este vorba doar despre anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 (n.n. – septembrie) la nivelul miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană. Din aceste intenţii am putut să desprindem faptul că, practic, prin măsurile pe care noi le-am luat prin ordonanţa de săptămână trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Şi, sigur, nu putem să vorbim sigur despre ele pentru că urmează dezbatere şi aprobare. Ceea ce vă pot spune şi confirma este faptul că după finalizarea şi adoptarea acestor măsuri vom face în aşa fel încât să aducem modificările necesare şi să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE. (…) Mâine vom mai avea o şedinţă de Guvern şi în şedinţa de Guvern vom stabili un mandat pentru ministrul Energiei”, a declarat orimul ministru.

Nicolae Ciucă vrea o agenţie dedicată investiţiilor străine

Guvernul va crea o agenţie dedicată investiţiilor străine, ca punct central de comunicare cu companiile interesate să investească în România, care va funcţiona în subordinea directă a prim-ministrului.

„Parteneriatul dintre Guvernul României şi Consiliul Investitorilor Străini este o certitudine, iar prezenţa mea, astăzi, la evenimentul organizat de dumneavoastră confirmă relaţia de încredere pe care o avem. (…) Vom lansa o agenţie operaţională şi eficientă dedicată investiţiilor străine care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România. Această agenţie va funcţiona la Guvern în subordinea nemijlocită a prim-ministrului şi urmează ca în perioada imediat următoare să intre la aprobare pe masa Guvernului, ulterior să fie operaţionalizată”, a declarat Nicolae Ciucă la un eveniment al Consiliului Investitorilor Străini.

Premierul a adăugat că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut în primele şase luni ale acestui an cu 35%, comparativ cu perioada similară din anul 2021.

Acesta a punctat că pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării, România are alocat în următorii ani un pachet consistent de finanţare, 100 de miliarde de euro, din care 90 de miliarde de euro, bani europeni.

ARIS – Agenția Română pentru Investiții Străine a fost desființată în 2009, activitatea acesteia fiind preluată la acea vreme de Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Agenția fusese înființată în 2002, în timpul guvernului Năstase, principala ei activitate fiind asistanța tehnică pentru investițiile străine mai mari de 1 milion de euro.

Leave a Comment