Share

UPDATE: Mister la Casa Albă. Este așteptat un anunț „foarte important” al președintelui Trump

Preşedintele american Donald Trump va face astăzi, de la Casa Albă, un anunţ „foarte important”, a anunţat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

Conform AFP, informaţii neconfirmate afirmă că ar putea fi vorba de o operaţiune militară împotriva grupării Stat Islamic din Siria.

Alocuţiunea prezidenţială va avea loc la ora locală 09:00 (13:00 GMT, 15:00 ora României), a precizat purtătorul de cuvânt într-un scurt comunicat de presă.

„Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important”, a anunţat pe Twitter preşedintele american într-o postare misterioasă, cu puţin timp înaintea acestui comunicat.

Conform informaţiilor apărute pe site-ul Newsweek, Donald Trump ar fi aprobat recent lansarea unei operaţiuni împotriva grupării Stat Islamic avându-l drept ţintă pe liderul acesteia, Abu Bakr al-Baghdadi.

Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze.

Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze însă ieri dimineață unele informații arătau că Washingtonul a început să îşi consolideze poziţiile în provincia Deir Ezzor, unde se găsesc principalele câmpuri petroliere siriene.

Conform unui oficial din cadrul Departamentului american al apărării, care nu a furnizat informaţii suplimentare, desfăşurarea militară urmăreşte să blocheze accesul grupării Stat Islamic şi a altor actori la câmpurile petroliere din această regiune controlată, în trecut, de jihadişti.

UPDATE: O depeșă a agenției Reuters arată că „liderul statului islamic Abu Bakr al-Baghdadi se crede că a fost ucis într-o operațiune militară a SUA în Siria”. Agenția menționează ca surse informații de la corespondenții din Siria, Irak și Iran.

Totodată, Un oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru Reuters că Baghdadi a fost vizat în atacul din această noapte, dar nu a putut spune dacă operațiunea a avut succes.

Un comandant al uneia dintre facțiunile militante din provincia nord-vestică siriană Idlib a declarat că Baghdadi a fost ucis într-un raid realizat după miezul nopții. Operașiunea a imploicat elicoptere, avioane de război și o ciocnire la sol în satul Brisha, lângă granița turcă.

Două surse de securitate irakiene și doi oficiali iranieni au declarat că au primit confirmarea din interiorul Siriei că Baghdadi a fost ucis.

Și posturile de televiziune CNN şi ABC anunță „pe surse” că al-Baghdadi a murit într-o operaţiune a armatei americane în nord-estul Siriei.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste responsabile de multiple atentate sângeroase în întreaga lume. Potrivit unui responsabil citat de ABC, el şi-ar fi detonat vesta plină cu explozivi pentru a se sinucide.

Citește și:

Leave a Comment