Share

Ministerul Finanțelor lansează aplicația simplificată pentru e-Factura

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că luni s-au efectuat ultimele teste ale aplicaţiei simplificate pentru e-Factura, aceasta devenind disponibilă de astăzi. Oficialul nu a menționat și dacă sau cine îi va despăgubi pe antreprenorii care au plătit degeaba soft-ri costisitoare pentru a se conforma cerințelor ANAF.

Ultimele teste pe aplicaţia simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi au fost efectuate luni, iar e-Factura simplificată va putea fi folosită de miercuri, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Astăzi am avut ultimele teste pe «e-Factura minimal». Sper ca începând de miercuri să poată fi folosită. (…) Înseamnă că am simplificat-o la maximum. Ca să aveţi o imagine asupra a ceea ce înseamnă simplificarea – am redus numărul de câmpuri de la 160 la 50, astfel încât contribuabili mici să poată folosi e-Factura şi aceasta să fie mult mai prietenoasă. (nn. – Antreprenorii) trebuie să o folosească astfel încât cele 50 de milioane de facturi cu o valoare de peste 550 de miliarde de lei să deservească statul român în colectarea impozitelor şi taxelor”, a declarat Marcel Boloş la Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, el a amintit că măsurile avute în vedere sunt cele de control al deficitului bugetar şi control al cheltuielilor statului, lucru realizat prin deschiderile de credite bugetare.

„Avem în vedere mai multe măsuri de monitorizare. Măsurile pe care noi le-am avut în trecut – cele care ţin de plafonarea cheltuielilor sau cele care ţin de anumite tipuri de cheltuieli care să fie în anumite limite – sunt prematur de discutat acum. Trimestrul I va fi hotărâtor pentru ceea ce va însemna măsuri noi sau, dimpotrivă, vom putea merge cu execuţia bugetară aşa cum am stabilit-o pe parcursul întregului an”, a precizat ministrul.

Întrebat cum va ţine sub control cheltuielile, el a arătat că în această perioadă Ministerul Finanţelor analizează impactul pe care Legea 296 din septembrie 2023 l-a avut asupra veniturilor bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale şi a bugetului asigurărilor sociale de sănătate.

Din nefericire, ministrul Boloș a omis să explice și dacă sau când îi va despăgubi Ministerul Finanțelor pe antreprenorii care, forțați de deciziile sale, au achiziționat deja soft-uri costisitoare pentru a îndeplini cerințele sistemului e-Factura. Oficialul nu a detaliat nici de ce a fost necesar ca întregul proces e-Factura să fie făcut fără ca toate detaliile acestuia să fie puse la punct pentru a nu prejudicia activitatea firmelor plătitoare de taxe către ANAF și statul român.

Citește și:

Leave a Comment