Share

Megacontract pentru avioane Airbus în valoare de 33 de miliarde de dolari

IndiGo, companie aeriană indiană low-cost, a semnat un contract cu Airbus pentru peste 300 de avioane din familia A320, cu o valoare de cel puţin 33 miliarde de dolari la preţurile de catalog.

Aceasta este una dintre cele mai importante comenzi primite vreodată de producătorul aeronautic european Airbus din partea unei singure companii aeriene, menționează agenția Reuters.

Este vorba de o comandă fermă ce include avioane A320neo, A321neo şi A321XLR, o versiune cu o rază mai mare de zbor a monoculoarului A320neo. Preţul de bază pentru un avion A320neo era de 110,6 milioane dolari în 2018, astfel că un contract pentru 300 de avioane de acest fel ar avea o valoare de peste 33,2 miliarde dolari, însă în mod obişnuit companiile aeriene care fac comenzi importante primesc reduceri de preţuri din partea producătorilor de avioane.

Această ultimă comandă duce numărul total de avioane A320 neo comandate de IndiGo la 730 de aparate, ceea ce face din compania din India cel mai mare client din lume pentru aceste avioane Airbus.

„Această comandă este un punct de cotitură deoarece ne reiterează misiunea de a extinde conectivitatea aeriană în India”, a declarat directorul general de la IndiGo, Ronojoy Dutta.

IndiGo este în prezent lider pe piaţa din India, una dintre pieţele aeronautice cu cel mai puternic ritm de creştere din lume, după falimentul rivalei Jet Airways. Numărul de pasageri ai companiilor aeriene în India s-a majorat de şase ori în ultimul deceniu, persoanele din clasa mijlocie profitând de conexiuni mai bune şi de zboruri mai ieftine. O astfel de creştere ar urma să facă din sectorul aerian din India a treia cea mai mare piaţă din lume în 2025.

Mega-comanda venită de la IndiGo este o victorie semnificativă pentru Airbus având în vedere că rivalul american Boeing Co. nu şi-a revenit încă din criza provocată de blocarea la sol a aparatelor 737 Max, cel mai bine vândut aparat al constructorului american.

Aceasta este cea mai mare comandă primită vreodată de Airbus din partea unei singure companii. În anul 1997 compania U.S. Airways a făcut o comandă pentru un număr de până la 400 de avioane Airbus A320, însă până la urmă multe din avioanele comandate nu au mai fost livrate. De asemenea, în urmă cu doi ani, o firmă de private equity din SUA denumită Indigo Partners a făcut o comandă record de 430 avioane Airbus însă această comandă a fost împărţită între patru companii aeriene.

Leave a Comment