Share

Premierul Ciolacu, noi promisiuni despre digitalizarea ANAF

Premierul Marcel Ciolacu consideră că, pentru a creşte încasările la bugetul de stat, este nevoie de digitalizarea ANAF. El susține că procesul este deja în curs.

Conform lui Marcel Ciolacu, deocamdată, a fost implementată la ANAF o „modestă digitalizare”, însă instituţia va folosi inclusiv inteligenţa artificială, pentru că „nu mai lucrează nimeni cu pixul”.

„În acest moment, încasează mult mai bine (n.n. – ANAF). Cu această modestă digitalizare, pe care anul acesta o vom termina, cu noile reguli. Deja avem încasări mai mari din TVA, de 17%. Deci este clar, e evident că ne trebuie softuri. Există inteligenţă artificială, nu mai lucrează nimeni cu pixul. Nu mai sunt funcţionarii de la ANAF cei care fac socoteli la companii. Peste tot în lume există un soft de risc, dar noi n-aveam date, ce să interpretăm? România n-avea nicio dată. De 33 de ani, veneau pe la dumneavoastră prin emisiune şi minţeau că fac digitalizarea ANAF-ului. Ne-am apucat de ea, am început să avem informaţii. Avem zeci de miliarde introduse în sistem. Există inteligenţa artificială, îţi face calculele de risc şi spune. Funcţionarul nu mai trebuie să plece de la ANAF cu servieta, să vadă unde se duce în control (…) Trebuie să ne modernizăm, fiindcă nu mai avem timp”, a precizat Marcel Ciolacu la un post TV.

Totodată, el notează, încă o dată, necesitatea reducerii deficitului bugetar, fără însă a menționa cu cât au fost reduse cheltuielile în sectorul bugetar, ce măsuri promise cu luni în urmă au fost finalizate și cu ce efecte și, mai ales, ce soluții au fost aplicate pentru a reduce, sau chiar elimina, pensiile speciale. Ca și înaintașii săi, Marcel Ciolacu vorbește despre măsuri concrete la viitor.

„După alegerile europarlamentare, mai mult ca sigur după constituirea noii Comisii, va fi o discuţie la ECOFIN. Noi suntem singurul stat din Uniunea Europeană care are un angajament luat în ceea ce priveşte deficitul, deoarece am avut un deficit de 9,2%. N-am văzut pe nimeni ţipând când un inconştient a dus România la un deficit de 9,2%, cel mai mare, cred că din istorie (…) Cine a făcut? Îl ştiţi la fel de bine ca şi mine. Toată lumea a spus că o să fie un dezastru, o să fie şase virgulă (…) Am ajuns la un deficit, după ultimele socoteli, de 5,6%. Mai mult ca sigur că vom închide în jur de 5% deficitul şi vom avea un nou acord cu Uniunea Europeană. Discuţiile sunt dacă va fi pe cinci ani sau pe şapte ani, astfel încât să nu oprim investiţiile pe care le avem în acest moment”, a spus Ciolacu.

Citește și

Leave a Comment