Share

Macedonia intră în era electrificări cu Zastava 750

O companie din Macedonia are în ofertă o soluție de mobilitate cât se poate de interesantă. Modificarea unor bătrâne modele Zastava a adus pe șoselele din Skopie vehicule electrice cu prețuri și performanțe lăudabile.

Macedonia are, începând din acest an propriul autoturism electric. Adevărată mândrie națională, acesta este dezvoltat și produs de compania BB Classic Cars din Skopie. Specializată în restaurarea de vehicule clasice, firma a accesat un ajutor de stat pentru inovare și a pus la punct proiectul de modificare a unui bătrân Zastava în vehicul electric.

Conform lui Milorad Kitanovski, directroul BB Classic Cars, proiectul are drept scop renașterea, măcar simbolică, a industriei auto din fostele state Iugoslave. Cunoscătorii știu că, la bază, Zastava 750 nu este altceva decât un Fiat 600 asamblat între 1960 și 1980, sub licență, la uzina sârbă din Kragujevac. Ei bine, noul producător al vehiculului susține că, odată cu înlocuirea motorului cu ardere internă cu unul electric, performanțele sunt similare sau chiar mai bune.

„Motorul are uin potențial mult mai mare acum. Poate dezvolta o viteză superioară, dar l-am limitat la 120 km/h din motive de siguranță”, a declarat Milorad Kitanovski. Acesta a dezvăluit și faptul că motorul electric utilizat în prezent este produs chiar în Macedonia la uzina producătorului german Kessler.

Fără a dezvălui costurile totale ale rastaurării și conversiei șeful BB Classic Cars s-a mulțumit să anunțe că prețul final al vehiculului este de circa 20.000 de euro și că se așteaptă să atragă foarte mulți clienți străini. Pentru comparație merită menționat că un Volkswagen e-Up, similar ca dimensiuni) costă în Macedonia peste 25.000 de euro.

Chiar dacă prețul pare destul de mare dacă avem în vedere că vorbim despre un vehicul modificat și nu despre unul complet nou, Milorad Kitanovski consideră că mașina va atrage mulkți clienți grație aspectului retro și catarcteristicilor tehnoice. Vehciulul are o autonomie de 150 de km, iar pachetul său de baterii poate fi încărcat în trei ore la o priză casnică sau în doar 15 minute la o stație rapidă. „Costul curentului electric necesar în cele trei ore care asigură încărcarea completă a bateriei de 10 kilowați este mai mic de 1 euro”, a anunțat Kitanovski ca argument final.

Zastava Electric Macedonia

Leave a Comment