Share

Ludovic Orban: „România va beneficia de sume de care nu a beneficiat niciodată, aproape 80 de miliarde de euro”

Primul ministru Ludovic Orban a declarat astăzi că România va primi, în următorii ani, sume de bani de care nu a beneficiat niciodată – aproape 80 de miliarde de euro.

„Viitorul sună bine pentru România şi pentru Europa. După zile de negocieri febrile a ieşit fumul alb şi Consiliul European a luat deciziile mult aşteptate de cetăţenii ţărilor din UE. Mulţumită eforturilor deosebite duse de domnul preşedinte Iohannis, România va beneficia în următorii ani de sume de care nu a beneficiat niciodată, aproape 80 de miliarde de euro. Odată decizia luată, noi va trebui să accelerăm toate procedurile pentru pregătirea Acordului de parteneriat privitor la bugetul UE 2021 – 2027. De asemenea, va trebui să pregătim Ministerul Agriculturii – Planul Naţional Strategic şi Ministerul Fondurilor Europene, ca şi coordonator, trebuie să accelerăm elaborarea planului de rezilienţă şi recuperare pe care va trebui să îl prezinte fiecare ţară, astfel încât să fundamentăm solicitările de finanţare din The Next Generation EU”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a catalogat drept „istoric” acordul realizat la nivelul Consiliului European şi a cerut implicare în pregătirea proiectelor şi programelor care vor beneficia de fonduri UE.

„Ne permite să privim cu încredere în viitor, atât noi, ca români, cât şi Uniunea Europeană, în ansamblul său. O decizie fundamentală care va pune bazele posibilităţii de a finanţa toate proiectele de dezvoltare pe care le-am gândit pentru România. Sigur că trebuie să fim extrem de implicaţi în continuare, extrem de atenţi în pregătirea programelor, proiectelor, în pregătirea tuturor documentelor necesare pentru a putea asigura o absorbţie cât mai eficientă şi cât mai rapidă a acestor resurse impresionante care vor servi programului de dezvoltare. Încă o dată, apreciez în mod deosebit rezultatele şi abilitatea remarcabilă a domnului preşedinte, care iată a reuşit un rezultat remarcabil pentru România pe care l-a anunţat în cursul acestei dimineţi”, a completat Orban.

Klaus Iohannis: „Aceşti bani vor fi folosiţi de România pentru relansare, pentru revigorare economică”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în această dimineață, după finalizarea negocierilor-maraton cu privire la pachetul european de relansare economică, obținnerea unei sume impresionante pentru România – 80 de miliarde de euro.

„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Şeful statului a adăugat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027, guvernul Orban lucrează de la începutul anului. „În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”, a explicat președintele României.

Fondurile europene, condiționate de respectarea principiilor democratice

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că, pentru prima dată în istoria UE, liderii statelor membre au decis condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea principiilor democratice şi a statului de drept.

„Este prima dată în istoria Europei când bugetul este legat de obiective climatice şi de respectarea statului de drept pentru acordarea finanţărilor”, a afirmat Charles Michel în conferinţa de presă organizată după patru zile şi patru nopţi de negocieri dificile.

„Comisia Europeană a propus un instrument pentru a lua măsuri cu majoritate calificată în cazul încălcării statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii şi a controla mai strict fondurile europene”, a explicat, la rândul său, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Ungaria şi Polonia sunt sub supravegherea oficialilor de la Bruxelles după ce au adoptat măsuri considerate că subminează normele juridice şi valorile democratice europene.

Cele două ţări fac obiectul procedurii prevăzute de articolul 7 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care oferă UE posibilitatea de a sancţiona un stat membru care nu respectă valorile fundamentale europene. Dar decizia trebuie să fie luată cu unanimitate, ceea ce neutralizează amplitudinea sa.

Înaintea summitului, a fost prezentată propunerea de a suspenda sau a reduce finanţările europene pentru ţările care nu respectă valorile europene.

La 25 de minute de record

Conform agenției germane dpa, recentul Consiliu European de la Bruxelles, început vineri şi încheiat marţi dimineaţă, ar fi putut deveni cel mai lung summit din istoria Uniunii Europene dacă ar fi durat cu 25 de minute mai mult.

Cel mai îndelungat summit UE datează din decembrie 2000 şi a fost găzduit de oraşul francez Nisa. Negocierile de atunci între liderii statelor membre au durat 91 de ore şi 45 de minute.

În timpul acelei reuniuni la nivel înalt, liderii celor 15 ţări membre la acea vreme au negociat un nou tratat care a contribuit la stabilirea principiilor pentru extinderea Uniunii Europene, pentru a include Malta, Ciprul şi ţările central şi est-europene.

Citește și:

Leave a Comment