Share

Livrările Gazprom către China, la un nou maxim istoric

Grupul rus Gazprom PJSC a anunțat că livrările sale de gaze naturale către China au atins un nou maxim istoric pe fondul creşterii cererii.

Volumele de livrări solicitate de compania Chinese National Petroleum Corp. via conducta Power of Siberia 1 au depăşit din nou obligaţiile contractuale ale Gazprom în data de 23 noiembrie, a precizat producătorul rus, conform Bloomberg.

„Gazprom a furnizat toate volumele solicitate şi a stabilit un nou record pentru livrările zilnice de gaze către China”, a anunţat grupul rus.

Luna trecută, Gazprom şi CNPC au semnat un act adiţional la contractul lor privind livrările de gaze via Power of Siberia 1, care prevede livrări suplimentare de gaze pe parcursul anului 2023, fără a oferi însă alte detalii.

Rusia intenţionează că anul viitor să exporte 30 de miliarde de metri cubi de gaze către China şi, eventual, să majoreze livrările până la 38 de miliarde de metri cubi pe an. Livrările separate care ar urma să se deruleze prin intermediul viitoarei rute din Orientul Îndepărtat ar urma să se ridice şi ele la 10 miliarde de metri cubi pe an. În plus, Gazprom poartă discuţii cu China pentru a furniza până la 50 de miliarde de metri cubi de gaze via viitoarea conductă Power of Siberia 2 însă deocamdată nu a fost semnat niciun contract oficial.

Gazprom susţine că livrările sale de gaze naturale prin conductă către China se apropie de livrările sale istorice către Europa Occidentale, care s-au prăbuşit în ultimul an pe măsură ce ţările europene au început să îşi diversifice importurile de energie după ce Rusia a invadat Ucraina.

În 2020, gigantul rus a vândut aproximativ 120 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa Occidentală.

Leave a Comment