Share

Bun venit, 2022!

Petardele par să fie cele mai importante simboluri ale bucuriei pe care românii le aruncă frenetic pe fereastră la trecerea dintre ani, achiziții pe care statul român nici nu reușește să le oprească, dar nici nu le taxează.

Probabil că bombardamentul pe care l-au cunoscut toate cartierele bucureștene, cu proiectile aruncate chiar de pe blocurile de zece etaje, reprezintă un semn de abundență. Păsările și animalele de casă au scăpat de șoc doar prin noroc, important a fost ca sarmalele să fie asezonate cu artificii, muzică populară și manele cel puțin două ore, ca să alunece mai ușor.

Atâta bunăstare nu a scăpat neobservată, pentru că impozitele bucureștene au făcut pui – chiar șase, în cazul taxelor pe locurile de parcare stabilite de primăria Capitalei.

Din prima zi a lui 2022 au fost mărite accizele la carburanți, iar un litru de benzină fără plumb va costa la pompă cu 6,4 bani mai mult decât în 31 decembrie 2021, în timp ce fiecare litru de motorină va volatiliza încă 5,8 bani din conturile bancare ale posesorilor de autovehicule sau ale flotelor. La nivelul întregii economii, prețurile mai ridicate ale carburanților vor produce scumpiri în lanț.

În 10 ianuarie BNR ar putea anunța creșterea dobânzii de referință, ceea ce va avea un impact direct asupra ratelor creditelor calculate în funcție de indicii ROBOR sau IRCC. Va fi nevoie doar de câteva luni ca românii să se confrunte cu această actualizare a datoriilor, pe lângă celelalte măriri de costuri, care par că vin din toate direcțiile.

Sfârșitul lui martie va coincide cu încheierea perioadei în care a fost plafonat prețul energiei electrice și al gazelor naturale, așa că dacă masa de Paște rămâne un moment important de marcat, s-ar putea să presupună multă presiune și sacrificii materiale.

Dar până la primăvară autoritățile anunță un nou val pandemic, cu înmulțirea accelerată a numărului de infectări cu ultima variantă de virus. 2022 pare că vrea să șteargă rapid bucuria sărbătorilor petrecute fără distanțare și ne așază pe toți într-o ecuație în care răbdarea și anduranța sunt încă o dată testate. Să avem înțelepciunea să ne bucurăm de fiecare dată când viața ne oferă ceea ce altă dată consideram normalul de fiecare zi!

Leave a Comment