Share

Hyundai cheamă la service 82.000 de mașini electrice. Un recall în valoare de 900 mil. USD

Coreenii de la Hyundai cheamă la service nu mai puțin de 82.000 de mașini electrice, cel mai mare recall de astfel de vehicule din istorie.

Hyundai va înlocui bateriile a 82.000 de mașini electrice vândute de companie în întreaga lume din cauza riscului de incendiu. Chemarea la service, prima din istorie care vizează atât de multe mașini 100% electrice, vizează în special SUV-ul Kona. Acesta a mai fost chemat pentru verificare la unitățile de reparații și la finalul anului trecut, dar atunci era vorba doare despre un upfate de soft prin care inginerii sperau să elimine riscul unor incendii. Recall-ul de acum, ca și cel de la finalul lui 2020, a fost generat de raportări ale unor clienți cu privire la incendii apărute în zona bateriilor.

Chemarea voluintară la service implică aproape 76.000 de vehicule electrice Kona construite între 2018 și 2020, unele modele Ioniq EV și autobuze Elec City.

Lee Hang-koo, cercetător principal la Institutul Coreean pentru Economie și Comerț, consideră că un astfel de recall „este foarte important atât pentru Hyundai, cât și pentru LG (n.n. – furnizorul bateriilor), deoarece suntem în primele etape ale erei vehiculelor electrice. Modul în care Hyundai gestionează acest lucru va crea un precedent nu doar în Coreea de Sud, ci și în alte țări”.

Contre între LG Chem și Hyundai

În urma raportărilor privind încălzirea peste limită a bateriilor și chiar declanșarea unor incendii, autoritățile sud-coreene au lansat o anchetă de amploare. Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud comunicat că au fost găsite defecte la unele celule ale bateriilor produse la fabrica LG Energy din China.

LG Energy Solution, o divizie a LG Chem Ltd care produce bateriile, a respins rapid criticile. Într-o luare de poziție fără precedent compania a explicat că Hyundai a aplicat greșit sugestiile LG privind metoda de încărcare rapidă a bateriilor, adăugând și că celule bateriilor nu ar trebui considerate cauze directe ale incendiilor.

Citește și:
– Investitorii pun sub semnul întrebării valoarea acțiunilor Hyundai după „strategia Apple”

Hyundai a refuzat să comenteze declarația LG Energy sau să ofere detalii despre momentul în care va stabili costurile acestui recall masiv, spunând că va aștepta mai întâi rezultatele anchetei ministerului transporturilor.

Estimarea analiștilor cu privire la costul recall-ului, circa 900 de milioane de dolari, include și suma aferentă primei prezentări la service a vehiculelor implicate.

Până la remedierea situației, proprietarii modelelor Kona și Ioniq sunt sfătuiți, conform Reuters, să limiteze încărcarea bateriei la 90% din capacitate.

Citește și:

Leave a Comment