Share

Hotelierii așteaptă românii pe litoral, dar autostrada spre mare rămâne în reparații până în iulie

Zone mari din Autostrada A2 dintre București și Constanța se află de zile bune în reparații, acestea impunând restricții majore. Pentru perioada Sărbătorilor Pascale, restricțiile vor fi ridicate parțial, însă calvarul celor care vor să ajungă pe litoral va continua până la 1 iulie. În acest tip, hotelierii anunță că așteaptă turiști.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că lucrările de întreţinere la Autostrada Soarelui (A2) vor fi întrerupte pe perioada Sărbătorilor Pascale şi vor fi reluate în data de 6 mai 2019, perioadă în care vor fi ridicate parţial restricţiile de şantier, iar circulaţia se va desfăşura pe ambele sensuri de mers.

„La ora actuală pe A2 (Autostrada Soarelui) se execută lucrări de întreţinere curentă pentru a permite desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă pe perioada Sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 Mai. Lucrările vor fi întrerupte în aceasta noapte de la ora 24:00 şi vor fi reluate în data de 6 mai 2019, perioada în care vor fi ridicate parţial restricţiile de şantier, iar circulaţia se va desfăşura pe ambele sensuri de mers, spre şi dinspre litoral, între Nodurile rutiere Lehliu şi Drajna”, au anunțat reprezentanții companiei de drumuri.

Potrivit sursei citate, pe un sector de șase kilometri se vor menţine însă restricţii de viteza (80 km/h). „Pe sectorul de drum în cauză reparaţiile s-au desfăşurat în regim de drum închis încă din data de 28 martie 2019 de către un operator privat cu utilaje şi muncitori proprii. Precizăm că operatorul economic este responsabil de respectarea legislaţiei privind echipamentul şi conduita muncitorilor în şantier”, spun reprezentanţii CNAIR.

De asemenea, pe sectorul de beton al A2, cuprins între Bucureşti şi Fundulea, au fost efectuate lucrări de „plombare” pentru menţinerea viabilităţii drumului, până când acesta va intra în lucrări de reparaţii capitale. Din nefericire, asta nu înseamnă decât că gropile au fost astupate cu mixtură care zboară la trecerea fiecărei mașini. CNAIR precizează că pe sectorul de beton al A2 (Bucureşti – Fundulea) sunt instituite restricţii de viteza de 80 km/h, care vor fi menţinute până la finalizarea reparaţiilor capitale.

Mai grav decât realizarea lucrărilor de mântuială și impunerea unor restricții în timpul sărbătorilor este faptul că lucrările nu se vor încheia decât la finalul lui iunie – cel puțin asta promit oficialii CNAIR – ceea ce înseamnă că, în special în week-end, Autostrada Soarelui va fi un adevărat calvar pentru cei care vor dori să ajungă pe litoralul românesc înainte de 1 iulie.

40.000 de români așteptați la mare de Paște

Reprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au declarat că 40.000 dintr-un total de 101.000 de locuri în hoteluri clasificate de pe litoral sunt pregătite pentru turiştii care vor petrece la malul Mării Negre minivacanţa de Paşte şi 1 Mai, preţurile variind între 40 lei într-un hotel de două stele în sudul litoralului şi 1.500 lei/noapte/cameră în nordul staţiunii Mamaia.

Potrivit prim-vicepreşedintelui executiv al FPTR, Dragoş Răducan, multe hoteluri vor fi închise în perioada menţionată pentru că administratorii lor nu le-au putut renova. „Se deschid, dar nu foarte multe, pentru că anul acesta vor reintra în circuitul turistic multe, multe hoteluri din staţiunea Neptun. Hoteluri care au fost închise, care au fost în proprietatea a diverşi, care în doi, trei ani de zile şi-au pierdut clasificarea. Anul acesta au fost închiriate, vândute, pierdute din cauza datoriilor la ANAF şi au fost cumpărate de diverşi investitori care nu au avut timp în perioada în care a fost cât de cât mai cald şi să poată să se ocupe de ele, să le termine şi atunci au preferat să piardă deschiderea la 1 mai, astfel încât în jur de 1 iunie să fie deschise toate”, a spus Răducan.

Potrivit acestuia, după 1990 litoralul românesc avea capacitatea de circa 120.000 de locuri clasificate, în prezent numărul acestora fiind de 101.000. „Avem acum clasificate 101.000 de locuri pe litoral. Au fost 120.000, dar cu criza financiară, multe s-au închis. Dintre acestea numai 5.000 sunt încălzite. Aceasta era marea diferenţă dintre noi şi bulgari. Bulgarii au un litoral construit după anii ’90, noi avem un litoral construit după anii ’70, erau alte standarde când a fost construit, gândit şi conceput arhitectonic litoralul nostru, iar altceva la bulgari. Ei au mult mai multe hoteluri încălzite. (…) Din ceea ce ştim la ora actuală, în Bulgaria vor merge 2.000 – 3.000 de români în această minivacanţă, în timp ce pe litoralul românesc avem pregătite aproape 40.000 de locuri”, a afirmat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR. El a menţionat că „este greu de spus” câte din cele 40.000 de locuri vor fi ocupate de turişti.

Leave a Comment