Share

Comisia Europeană avertizează România că va „acționa rapid” dacă Legile Justiției contravin statului de drept

După ce Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea codului penal şi a celui de procedură penală, oficialii Comisiei Europene au reacționat imediat anunțând că va analiza noile măsuri și va „acționa rapid”, dacă acestea contravin statului de drept.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europeane, Christian Wigand, a anunțat aseară că va forul european va analiza decizia luată în Parlament cu privire la codurile penale, după care va stabili ce paşi trebuie urmaţi. afirmând,

Reluarea procedurii parlamentare de impunere a unor modificări asupra Legilor justiției, după ce PSD i-a reproşat lui Tudorel Toader că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări a dus la o reacție imediată a Comisiei Europene.

„Suntem la curent cu votul asupra versiunii revizuite a Codurilor penale desfăşurat astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenţie măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra viitorilor paşi. Înţelegem că măsurile nu au fost încă promulgate şi nu au intrat în vigoare”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Vreau să vă amintesc că reprezentanţii Comisiei Europene au fost foarte clari în poziţia referitoare la situaţia statului de drept în România. România trebuie să relanseze urgent procesul de reforme. Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acţioneze rapid şi să utilizeze toate mijloacele de care dispune”, mai precizează sursa citată.

Și Comisia de la Veneția a reacționat rapid

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se va întâlni astăzi cu reprezentanţii Parlamentului, discuţiile urmând să vizeze modificarea legilor Justiţiei. Echipa Comisiei de la Veneţia a avut a avut deja, ieri, întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat, marţi, că întâlnirea dintre Comisia de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului va avea loc joi. El a afirmat că discuţiile se vor baza pe legile justiţiei, nu pe modificarea codurilor penale.

„Comisia de la Veneţia se va întâlni cu noi joi. Până atunci reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, CSM şi aşa mai departe. Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat. În aceste condiţii Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă OUG 90,92,7, prin modificările care s-au făcut s-au adus atingere la legile justiţiei. Vom avea un punct de vedere la această întâlnire, dar nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuţia pe legile justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. De aceea nu am amânat discuţiile”, a declarat Florin Iordache, în Parlament.

Întrebat dacă se aşteaptă ca experţii de la Veneţia să critice modificările aduse Codului penal, Iordache a răspuns: „Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneţia le-am explicat celor care au vrut să audă. Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi. Legislaţia şi deciziile CCR ţin cont şi de tratatele şi de legislaţia internaţională cât şi de acele prevederi pe care cineva doreşte să le critice. Cine e de bună credinţă le ia ca atare, cine nu e de bună credinţă atacă şi contestă la infinit”.

Leave a Comment