Share

Gabriela Firea anunță noi măsuri pentru fluidizarea traficului în București

Pe lângă solicitarea de a prelua Centura Capitalei și cea ca trenurile de marfă să nu mai circule pe liniile din interiorul orașului la orele de vârf, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, susține că PMB lucrează intens la sistemul inteligent de management al traficului.

Conform Gabrielei Firea, Primăria Municipiului București (PMB) a continuat implementarea de semafoare inteligente în inresecții. „Sistemul de semaforizare a fost preluat, în vara lui 2016, cu 170 de intersecții în sistemul de management inteligent al traficului, din totalul de 450 de pe raza Municipiului București, realizate în decursul a 10 ani. În prezent, sunt introduse 230 de intersecții funcționale în acest sitem. Până anul viitor vor putea fi introduse 330 intersectii în Sistemul inteligent de management al traficului. O intersecție inteligentă poate să cuprindă între 4 și 60 de semafoare. Anul acesta au fost montate 600 de semafoare noi, 200 de stâlpi, 77 de camere video, peste 300 de dispozitive acustice pentru nevăzători la trecerile de pietoni semaforizate, precum și 674 bucle inductive pentru contorizarea traficului și a fost instalată fibră optică în lungime de peste 25,5 km”, a explicat primarul general.

Totodată, ea a menționat că un alt program vizează îmbunătățirea detecției și managementului traficului din Capitală prin instalarea, într-o primă fază, a unui număr de 15 camere cu senzori. Dispozitivele, denumite TrafiCam, identifică și contorizează autovehiculele care se deplasează într-o intersecție. Datele înregistrate sunt transmise apoi către Sistemul de Management al Traficului București, care ajustează dinamic timpii de staționare la semafor.

Mai exact, semaforul va afișa culoarea verde pentru o perioadă mai mare de timp pe direcția cea mai aglomerată, pentru a permite traversarea intersecției unui număr cât mai mare de conducători auto. Conform PMB, în etapa următoare, toate cele 70 de camere de acest tip, instalate în anul 2008, vor fi înlocuite.

Un alt proiect aflat în derulare este cel privind prioritizarea în trafic a transportului public, prin realizarea unui sistem alternativ de comunicații prin GSM, respectiv integrarea sistemului de management al traficului – în care sunt înrolate intersecțiile semaforizate – cu sistemul GPS instalat pe vehiculele STB.

În plus, aplicația STB pentru smarphone, prin intermediul căreia pot fi alese trasee și se pot afla informații în timp real despre mijloacele de transport aflate în traseu, a fost extinsă și pentru Metrorex. „De la lansare, aproape 120.000 de persoane au descărcat această aplicație și sunt 15.000 de căutări în timpul săptămânii și o medie de 10.000 în weekend. La aproximativ opt luni de lansare, în aplicatie a fost integrat și operatorul de transport Metrorex, iar până la sfârșitul anului se va putea plăti călătoria cu mijloacele de transport STB, direct din aplicatie, prin SMS. Vor fi adăugate punctele de vânzare a cardurilor de călătorie”, a detaliat Gabriela Firea.

Citește și:

Leave a Comment