Share

Ei îl fac pe Ion Țiriac să pară mult mai sărac. Miliardarii Europei Centrale și de de Est

Europa Centrală și de Est are în acest an 31 de miliardari cu o avere totală de peste 74 de miliarde de dolari. Ei sunt oamenii care dețin, fiecare, peste 1 mld. USD și se află alături românul Ion Țiriac în clasamentul celor mai bogați oameni din lume.

Clasamentul anual întocmit de revista americană Forbes scoate la iveală date cât se poate de interesante. Mai ales dacă ne referim la „săracele țări bogate” din Europa Centrală și de Est (ECE). Conform datelor publicate de revista amintită, în zona din care face parte și România se află 31 de persoane cu averi care depășesc 1 miliard de euro, cele mai multe aflându-se în Cehia.

Dacă în statul din Europa Centrală există în prezent opt miliardari, în Polonia și Ucraina se află câte șapte, în Grecia patru, iar în Slovacia și Ungaria câte doi. România are unul singur, în timp ce state precum Bulgaria, Slovenia, Serbia, Croația, Moldova sau Macedonia nu se află niciunul. Nici în statele baltice nu apar deținători de averi impresionante.

15,5 miliarde USD, cea mai mare avere

Din totalul de 74,3 miliarde de dolari aflați în conturile celor 31 de bogați din ECE, suma cea mai mare este deținută de un ceh. Petr Kellner, în vârstă de 54 de ani, a început afacerile în anii `90 cu o mică firmă care comercializa obiecte de birotică. Acum el controlează companii precum Home Credit, PFF Group și O2 Czech Republic și are o avere de 15,5 mld. USD. Alături de el, pe lista miliardarilor cehi se află Andrej Babis (3,5 mld. USD), Radovan Vitek (3,5 mld. USD), Karel Komarek (3,1 mld. USD), Daniel Kretinsky (2,9 mls. USD), Pavel Baudis (1,4 mld. USD), Pavel Tykac (1,4 mld. USD) și Marek Dospiva (1 mld. USD).

Un miliardar cu nume cunoscut vine din Ucraina. Rinat Akhmetov are o avere de 6 miliarde de dolari, iar numele său a ajuns la urechile românilor în special pentru că este proprietarul unei echipe de fotbal antrenată cândva de Mircea Lucescu. Ceilalți ucrainieni aflați în top Forbes sunt Kostyantin Zhevago (1,5 mld. USD), Yuri Kosiuk (1,4 mld. USD), Victor Pinchuk (1,4 mld. USD), Ghenady Boholyubov (1,2 mld. USD), Igor Kolomoysky (1,1 mld. USD) și Vadim Novinsky (1 mld. USD).

Lista celor șapte polonezi din clasamentul miliardarilor este condusă de Michal Solovov. Acționar majoritar al grupului de produse chimice Synthos, dar și al unor companii majore precum Barlinek sau Cersanit, el are o avere estimată la 3,2 miliarde de dolari. Ceilalți polonezi sunt Zygmunt Solorz-Zak (2,7 mld. USD), Dominika Kulczyk – singura femeie din zona ECE aflată în Top (1,8 mld. USD), Sebastian Kulczyk (1,7 mld. USD), Jerzy Starak (1,5 mld. USD), Tomasz Biernacki (1,3 mld. USD) și Dariusz Milek (1 mld. USD).

Grupul de patru greci aflați în clasamentul Forbes este condus de Philip Niarchos, cu o avere de 2,8 miliarde de dolari. Alături de el se află Spiro Latsis (2,7 mld. USD), Aristotelis Mistakidis (2,1 mld. USD) și Vardis Vardinoyanis (1,7 mld. USD). Slovacia este reprezentată în acest grup select de Ivan Chrenko (1,6 mld. USD) și de Jaroslav Hascak (1 mld. USD), iar cel mai bogat maghiar este Sandor Csanyi (1,1 mld. USD). În țara vecină se mai află și Lorinc Meszaros, deținătorul unui miliard de dolari.

Avere constantă pentru Ion Țiriac

Clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni de pe planetă îl include și pe Ion Țiriac, cel mai bogat roman. Fost jucător de tenis, actual deținător al unor afaceri în zona asigurărilor, a imobiliarelor, a comerțului cu mașini, omul de afaceri are o avere estimate la 1,2 miliarde de dolari. De-a lungul ultimilor ani suma deținută de românul în vârstă de 79 de ani a variat foarte puțin, între 1 și 1,2 mld. USD.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment