Share

Daimler, BMW și Volkswagen ar putea fi amendate pentru o înțelegere secretă în domeniul emisiilor poluante

O publicație germană susține că autoritatea de concurenţă a Comisiei Europene (CE) intenţionează să transmită în această primăvară plângeri oficiale producătorilor auto germani BMW, Daimler şi Volkswagen, acuzaţi de o înţelegere secretă în domeniul emisiilor motoarelor diesel.

Conform Handelsblatt, citată de Reuters, documentele procurorilor din Braunschweig şi Munchen arată că producătorii auto au ținut legătura în domeniul emisiilor motoarelor diesel şi chiar s-au avertizat reciproc să nu le arate autorităţilor detalii referitoare la activităţile lor. Se pare că „denunțătorul” în acest caz este chiar grupul Daimler care a prezentat informații Comisiei Europene încă din 2014. Volkswagen a făcut un lucru similar doi ani mai târziu. Reprezentanţii Comisiei Europene şi nici cei ai BMW, Daimler şi Volkswagen nu au comentat încă informaţia, însă este cert că firmele care încalcă reglementările UE pot primi o amendă enormă care poate ajunge la 10% din cifra lor de afaceri globală.

În septembrie, CE a demarat oficial o investigaţie pentru a stabili dacă BMW, Daimler şi Volkswagen au avut o înţelegere secretă în domeniul sistemelor de control al emisiilor. Executivul comunitar a anunţat că a primit informaţii potrivit cărora reprezentanţi ai „cercului celor cinci”: BMW, Daimler şi Volkswagen – alături de subsidiarele sale Audi şi Porsche – s-au întâlnit pentru a discuta despre tehnologiile verzi menite să limiteze emisiile poluante ale maşinilor. Investigaţia analizează dacă producătorii auto au fost de acord să nu concureze unii cu alţii în dezvoltarea şi introducerea tehnologiei de restricţionare a poluării provenite de la autovehiculele cu motoare pe benzină şi diesel.
„Aceste tehnologii au ca obiectiv să facă autovehiculele de pasageri mai puţin dăunătoare pentru mediu. Dacă se va dovedi că a existat o înţelegere secretă, aceasta le-ar fi putut nega consumatorilor oportunitatea de a achiziţiona maşini mai puţin poluante, în pofida tehnologiei de care dispun producătorii auto”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

În octombrie 2017, Comisia Europeană a extins investigaţia privind existenţa unui posibil cartel între principalii producători auto din Germania, efectuând inspecţii la sediile BMW, Daimler şi Volkswagen. Pe atunci, publicația Der Spiegel anunţa că este posibil ca Volkswagen, BMW, Audi şi Porsche să fi conspirat timp de decenii pentru stabilirea preţurilor sistemelor de tratare a emisiilor diesel şi ale altor componente ale vehiculelor. Der Spiegel susţinea și că producătorii auto ar fi discutat ce alegeri fac în privinţa furnizorilor şi a preţului componentelor.

Dacă acuzațiile se vor dovedi reale, amenda acordată ar putea genera probleme majore de finanțare pentru companiile germane. Totodată, imaginea acestora, deja știrbită de scandalul Dieselgate, ar avea mult de suferit.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment