Share

Donald Trump, după anunțul privind începerea procedurii de destituire a sa: „mizerii ale vânătorii de vrăjitoare”

Lidera Partidului Democrat din Congresul SUA Nancy Pelosi a anunţat aseară debutul primei etape în vederea unei puneri sub acuzare oficiale a preşedintelui Donald Trump, suspectat că a solicitat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski o anchetă în legătură cu rivalul său democrat Joe Biden. Preşedintele american s-a dezlănţuit imediat după aflarea deciziei democraţilor.

„Faptele preşedintelui de până acum au încălcat Constituţia”, a susţinut preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Donald Trump „a trădat jurământul” de preşedinte, „securitatea naţională” şi „integritatea alegerilor” americane, a susţinut cu fermitate ea în alocuţiunea pronunţată în Congres.

„Astăzi anunţ că această Cameră a Reprezentanţilor deschide o anchetă oficială în vederea unei proceduri de destituire”, a continuat democrata, reticentă până acum să iniţieze un demers de acest tip.

În tonul obișnuit, preşedintele Donald Trump a izbucnit pe Twitter. „O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi un succes atât de mare, iar democraţii au ţinut cu dinadinsul să o strice şi să o înjosească cu şi mai multe ştiri de ultimă oră, mizerii ale vânătorii de vrăjitoare. Vă vine să credeţi?”, a scris pe rețeaua de socializare președintele SUA.

La nivel practic, Pelosi a solicitat unui număr de șase comisii ale camerei inferioare, care anchetează deja activităţile preşedintelui american, să se înscrie în cadrul acestei proceduri. Concret, asta înseamnă că, dacă vor reuşi să adune suficiente capete de acuzare, aceste comisii ar putea să redacteze articolele unei puneri sub acuzare care va fi apoi supusă votului în cadrul unei şedinţe plenare.

Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar preşedintele Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Până acum niciun preşedinte american nu a fost destituit.

Procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani. Doar un vot cu majoritatea a 2/3 ar putea conduce la destituirea preşedintelui ceea ce, în stadiul actual, pare puţin probabil.

Consecinţele acestui demers democrat asupra campaniei prezidenţiale din 2020 sunt imprevizibile, notează AFP.

Marţi, preşedintele Trump a apreciat că va avea un efect pozitiv asupra popularităţii sale în context electoral. „Toţi spun că va avea un efect pozitiv pentru mine cu ocazia scrutinului” a declarat Trump, care şi-a propus să obţină un al doilea mandat la alegerile din noiembrie 2020.

Sub presiune, preşedintele a anunţat mai devreme în cursul zilei de marţi că a acceptat în cele din urmă să facă public conţinutul conversaţiei sale telefonice cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski.

Apreciind drept ridicolă perspectiva destituirii sale, Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că acest demers reprezintă un calcul politic: „Nu ştiu cum să mă oprească” înaintea alegerilor prezidenţiale, declarase Trump în dimineaţa zilei de marţi.

Leave a Comment