Share

Cozi enorme la secțiile de votare din străinătate. A fost solicitată, fără succes, prelungirea programului

În ciuda faptului că Ministerul Afacerilor Externe susține că toate cele 441 de secţii de votare organizate în afara României sunt „operaţionale” şi „funcţionează normal”, în multe orașe cozile de la secțiile de votare îi fac pe români să aștepte mai bine de două ore. Cu toate acestea, alegătorii nu cedează și speră să reușească să voteze până la ora închiderii secțiilor de vot.

Ministerul Afacerilor Externe susține că toate cele 441 de secţii de votare organizate în afara României sunt „operaţionale” şi „funcţionează normal”.

„În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, a precizat MAE.

Potrivit MAE, la acest scrutin ministerul a organizat „un număr record” de secţii de votare, mai mare decât dublul numărului celor organizate la scrutinele anterioare.

Alegeri diaspora

„Astfel, prin comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 şi 2007 – când au fost organizate câte 190 de secţii), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe secţii de votare, numărul actual fiind de 441. Comparativ cu referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 2018 (378 de secţii), sunt organizate 63 de secţii în plus, iar în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secţii), cu 24 mai multe secţii de votare. În concluzie, numărul secţiilor de votare pentru cetăţenii români din străinătate nu s-a redus, dimpotrivă s-a dublat, de la 190 la 441 în anul 2019. Lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate”, a explicat MAE.

Ministerul de Externe reaminteşte cetăţenilor români aflaţi în străinătate că pot vota la oricare dintre secţiile organizate pe teritoriul statului în care se află temporar.

Conform MAE, pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări la unele secţii de votare din străinătate. Au fost semnalate situaţii punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeaşi secţie de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeaşi secţie de votare). De asemenea, au fost semnalate situaţii în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetăţeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale, a menţionat sursa citată.

Prezenţa la urne pe ţară la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis a fost, duminică, până la ora 17,17, de 30,07%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central. Total votanţi au fost 5.493.971, dintre care în mediul urban – 3.251.761, iar în mediul rural – 2.242.210. Potrivit BEC, în Capitală au votat 33,13% dintre alegători. Prezența de peste 30% nu este suficientă pentru validarea referendumului. Mai este nevoie și de depășirea unui prag de 25% la numărul de voturi valide.

Plângere penală împotriva ministrului de Externe

PNL a anunțat deja că va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. „Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. Este revoltător, strigător la cer, cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diaspora. Este revoltător că, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi MAE au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora. Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. MAE a refuzat practic orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot”, a afirmat Ludovic Orban.

El a menţionat că a cerut echipei de jurişti a PNL să pregătească plângerea penală, care urmează să fie depusă în cursul zilei de luni. „Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetăţenilor români din diaspora care pot să îşi exercite votul. Cozile din aproape toate oraşele importante europene în care există secţii de vot arată cum Guvernul îşi bate joc de cetăţenii săi, arată cum este împiedicată exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de preşedintele României. Am instruit toţi delegaţii noştri din secţiile de votare să intervină pe lângă preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să îşi exercite aceste drept fundamental. Ruşinos, penibil, revoltător! Frica celor care guvernează de români este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracţiuni”, a susţinut preşedintele PNL.

Alegeri diaspora

Președintele Iohannis solicită găsirea unor soluții

Și preşedintele Klaus Iohannis a solicitat autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească „de urgenţă” soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota duminică. „Dragi români, oriunde aţi vota, în orice oraş al lumii sau în orice sat din România, nimeni nu vă poate bloca dreptul la vot! Vă rog, nu vă pierdeţi răbdarea, nu renunţaţi la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent, care vă obligă să staţi la cozi uriaşe pentru a vă exercita un drept constituţional. Vă mulţumesc pentru că vreţi să faceţi o Românie mai bună! Solicit autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgenţă soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi!”, precizează şeful statului pe Facebook.

USR PLUS cere prelungirea programului de vot

Alianţa 2020 USR PLUS solicită Guvernului prelungirea programului de vot până la ora 23,00, dat fiind că la mai multe secţii există „cozi masive”, a declarat preşedintele PLUS Dacian Cioloş. „Observăm că cetăţenii români sunt mobilizaţi la vot în mod pozitiv, surprinzător, şi e foarte important pentru noi să le asigurăm condiţiile ca ei să voteze. Lucrul acesta se întâmplă atât în ţară, cât şi în diaspora. Date fiind situaţiile pe care le întâlnim la mai multe secţii de vot, Alianţa 2020 USR PLUS cere Guvernului să se reunească de urgenţă pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot, în loc de ora 21 până la ora 23. În mod clar, acest lucru este necesar la mai multe secţii de vot, pentru că avem deja situaţii, cozi masive unde oamenii care se pun în momentul de faţă la cozi cu siguranţă nu o să mai poată să voteze până la ora 21″, a afirmat Cioloş.

De asemenea, el a solicitat BEC să interpreteze prevederile legale privind spaţiul în care trebuie să se afle alegătorii la ora în care se închide secţia de vot. „Să fie interpretat acest spaţiu al secţiei de vot, nu biroul, nu sala în care se votează, ci incinta secţiei de vot. Mai concret, cei care vor intra in incinta clădirii în care există secţia de vot la momentul în care se închide secţia de vot şi expiră ora de vot să fie acceptaţi şi să poată să voteze”, a explicat Dacian Cioloş. Liderul PLUS a cerut şi suplimentarea buletinelor de vot în secţiile în care acest lucru e necesar. „Am primit mai multe semnale de la mai multe secţii de vot că sunt astfel de situaţii unde nu mai există suficiente buletine de vot şi există riscul suspendării votului din cauza absenţei buletinelor de vot”, a adăugat Cioloş.

Alegeri diaspora

Probleme și în România

Și în țară sunt cozi la multe secții de votare. În unele cazuri acestea sunt mai lungi decât în timpul prânzului arătând că mulți au ales să voteze către seară.

Zeci de persoane care au vrut să voteze la secţia din staţiunea Mamaia au avut de aşteptat sau au plecat în Constanţa pentru a-şi exercita dreptul electoral, după ce buletinele de vot s-au terminat la respectiva secţie. Potrivit Biroului Electoral Judeţean, au fost trimise buletine de vot la secţia din Mamaia, amenajată la hotelul Venus, pentru continuarea procesului electoral, buletinele fiind luate de la alte secţii din municipiul Constanţa.

La secţia din staţiunea Mamaia, până la ora 14,00 votaseră 297 de persoane, dintre care 258 pe liste suplimentare, iar 39 pe liste permanente şi speciale, pe listele permanente fiind înscrise 302 persoane.

O adevărată ciudățenie s-a remarcat la Galați. Un număr de 1.921 de persoane cu drept de vot înscrise la secţia de votare numărul 42 din Galaţi locuiesc, conform listei, la aceeaşi adresă, respectiv strada Tudor Vladimirescu nr. 174, a declarat preşedintele secţiei de votare, Mariana Robea. (Foto Facebook)

Leave a Comment