Share

Constructorii auto chinezi au solicitat statului să aplice taxe majorate pentru mașinile importate din UE, ca răspuns la măsura europeană similară

Producătorii chinezi de automobile au cerut Beijingului să riposteze la decizia Bruxelles-ului de a impune restricții asupra exporturilor de vehicule electrice chinezești prin creșterea taxelor.

Presa chineză scrie că mai mulți producător de mașini electrice din China au solicitat guvernului de la Beijing să găsească soluții de a răspunde la măsura europenilor de a impune taxe majorate importurilor de vehicule din China.

Conform publicației Global Times, susținută de stat, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise care a avut loc marți, 18 iunie, la care au participat și producători auto europeni, companiile auto chineze și grupurile industriale au sugerat autorităților de la Beijing să majoreze taxele pentru vehiculele cu motoare mari, alimentate cu benzină, importate din Uniunea Europeană.

Strategia comercială a Uniunii Europene devine din ce în ce mai restrictivă în privința concurenților chinezi din cauza îngrijorărilor legate de modelul de dezvoltare bazat pe subvenții al marelui stat de la răsărit. Susținuți de stat, mulți producători chinezi de mașini încearcă să pătrundă pe piețele externe pentru a susține o producție excedentară pentru piața națională. Grație subvențiilor, mașinile „made in China” ajung pe piețele externe, inclusiv în UE, cu prețuri mult sub cele ale concurenților.

În acest context, anunțul Comisiei Europene din 12 iunie, potrivit căruia vor fi impuse taxe antisubvenție de până la 38,1% pentru vehiculele electrice chinezești importate începând cu luna iulie, vine după ce Statele Unite au majorat în luna mai taxele pentru automobilele chinezești și deschide un nou front în războiul comercial dintre Occident și Beijing.

Global Times a scris pentru prima dată la sfârșitul lunii trecute că un centru de cercetare auto afiliat guvernului chinez sugera ca statul chinez să majoreze taxele de import de la 15% până la 25% pentru mașinile alimentate cu benzină. Reluarea acestei teme dovedește că Beijingul dorește ca mesajul să fie transmis și înțeles de europeni pentru ca eventualele negocieri pe tema taxelor să aibă loc de pe o poziție de forță.

De altfel, autoritățile chineze au făcut aluzie anterior la posibile măsuri de retorsiune prin comentarii în mass-media de stat și interviuri cu personalități din industrie. Aceeași publicație sugera luna trecută că firmele chineze au în plan să ceară autorităților să deschidă o investigație antidumping privind produsele europene din carne de porc și una cu privire la produsele lactate importate din UE. Toate aceste mesaje dau de înțeles că statul chinez își pregătește armele atât pentru negocieri cât și pentru un potențial „război” al prețurilor.

Citește și:

Leave a Comment