Share

Consiliul Concurenței: Prețurile nu vor scădea în următoarele luni. Ordonanţă pentru combaterea speculei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, nu se aşteaptă ca în următoarele luni să scadă pe burse preţul gazelor naturale, al electricităţii sau al carburanţilor. Guvernul pregătește o ordonanţă pentru combaterea speculei.

Pentru că prețurile nu vor scădea în perioada următoare, șeful Consoiliului Concurenței consideră că vor trebui luate măsuri de ajutorare şi de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili.

„Nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii în următoarele luni. Deci, trebuie să avem într-adevăr măsuri de ajutorare, măsuri de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili. Şi aţi văzut că s-au luat şi pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, dar şi pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii. Sunt o serie de măsuri pentru companii, se numesc măsuri de ajutor de stat permise de legislaţia Uniunii. Uniunea a venit cu un cadru special acum, s-a adaptat crizei din Ucraina. În limbajul de Bruxelles avem cadrul temporar Ucraina, aveam până acum cadrul temporar Covid, acum trecem pe cadrul temporar Ucraina, deci sunt măsuri de ajutor de stat care sunt permise şi care s-au luat şi se vor lua”, a declarat şeful Consiliului Concurenței.

Chiriţoiu a oferit și explicaţii la o declaraţia a sa mai veche, făcută înainte de războiul din Ucraina şi a subliniat că trebuie găsite soluţii la creşterile de preţ, „nu să ne obişnuim” cu acestea.

„O declaraţie a mea mai veche nu a fost foarte bine preluată de presă. A fostscoasă din context. Ceea ce am spus la vremea aceea, din păcate istoria m-a confirmat, a fost că preţurile la electricitate, în viitorul previzibil, aşa gândeam la vremea aceea, era înainte de război, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă, face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz şi asta va ţine preţul destul de sus. La vremea aceea, înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea, odată ce trece iarna scade consumul şi, tradiţional, preţul gazelor scade. Deci, undeva, mă aşteptam la o scădere a preţului gazului în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Undeva m-a confirmat pe jumătate realitatea. Preţul electricității a rămas sus, preţul gazelor a rămas sus. Şi acum din cauza războiului nici la gaze nu văd nicio posibilitate ca preţurile să scadă anul acesta”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că indiferent dacă ne place sau nu această situaţie, trebuie găsite soluţii, iar Guvernul asta face: taxează pe cei care au câştiguri foarte mari de pe urma preţurilor de la energie.

„Din punctul acesta de vedere va trebui să găsim soluţii, nu să ne obişnuim, pentru că nu vreau să fim mioritici, să spunem: «Asta e viaţa crudă, nu avem ce face, destinul omului implacabil». Nu asta este ideea. Ideea este că avem o realitate, că nouă ne place sau nu ne place, asta este, trebuie să găsim soluţii şi asta face Guvernul: taxează producătorii, cei care au câştiguri foarte mari de pe urma preţurilor de la energie. Din fericire avem producători şi de gaze şi toate în România, importăm relativ puţin. Deci, pe aceştia îi putem taxa, din banii pe care îi luăm, din profiturile astea mari, putem să-i ajutăm pe cei care sunt afectaţi de preţurile mari, în felul acesta compensăm, venim cu măsuri care să rectifice situaţia”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Ordonanţă privind combaterea speculei

În acest context, Guvernul a analizat, în primă lectură, un proiect de ordonanţă privind combaterea speculei, act normativ prin care statul va putea interveni în situaţii excepţionale, când sunt distorsiuni pe piaţă, pentru a limita creşteri de preţ excesive.

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea speculei a fost discutat astăzi (miercuri, n.r.) de Guvern în primă lectură, este un proiect iniţiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC, în colaborare cu Consiliul Concurenţei şi avem colaborarea specialiştilor din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii. Proiectul este în consultare publică, luni vom finaliza consultarea publică. Rog pe toţi cei interesaţi să trimită comentariile până luni ca să putem finaliza proiectul de act normativ care să treacă prin circuitul de avizare”, a declarat şeful autorităţii de concurenţă.

Potrivit acestuia, proiectul urmăreşte că creeze statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale când piaţa nu funcţionează bine.

„În astfel de situaţii, pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculativă vom putea interveni pentru a limita creşteri de preţuri excesive sau a forţa companiile să reducă stocurile sau să crească comercializarea produselor. Fie să producă mai mult fie să reducă stocurile pe care le-au acumulat. De implementarea actului normativ se va ocupa Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte relaţiile între companii şi ANPC în ceea ce priveşte relaţia între companii şi consumatori, clienţi finali”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a arătat că fiecare instituţie va merge pe propriile reguli de funcţionare, iar Consiliul Concurenţei va aplica prevederile Legii 11 a concurenţei neloiale, o lege cu proceduri mai rapide decât Legea concurenţei, care are investigaţii cu durată mare de timp.

„Într-o situaţie de criză, de speculă, vrem reacţii foarte rapide şi atunci Legea concurenţei nu este un instrument bun pentru că o investigaţie durează undeva la doi ani. Avem nevoie de intervenţii mai rapide şi atunci mergem pe Legea concurenţei neloiale”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amenzile prevăzute în legea concurenţei neloiale variază între 0,1% şi 1% din cifra de afaceri.

Chiriţoiu a explicat că amenzile nu sunt foarte mari pentru activitate speculativă, însă importante sunt măsurile adiacente precum oprirea funcţionării unei companii sau obligarea acesteia să reducă preţurile sau stocurile atunci când se pretează la acţiuni speculative.

„ANPC poate opri funcţionarea unei companii, noi Consiliul Concurenţei putem obliga companiile să îşi reducă stocurile sau preţurile. ANPC poate dispune şi confiscări. Nu ne interesează sancţiuni atât de mari cât posibilitatea de a recupera pagubele şi de a impune măsuri companiilor care se pretează la aceste acţiuni speculative. Asta este o diferenţă faţă de Legea 21 a concurenţei, unde amenzile ajung până la 10% din cifra de afaceri. Acum vrem viteză, mergem pe Legea concurenţei neloiale cu amenzile acestea mai scăzute dar impactul mare vine din măsurile adiacente complementare(…) Atunci când cumperi o mască cu 1 leu şi o vinzi cu 10 nu amenda de 1% o să te sperie ci faptul că putem să îţi interzicem activitatea, se poate confisca marfa, se pot confisca profiturile pe care le-ai făcut din această activitate ilicită. Măsurile adiacente sunt pârghia mai importantă decât cuantumul amenzii”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, o decizie pe noul proiect de ordonanţă poate veni în câteva săptămâni.

În aplicarea proiectului de ordonanţă va colabora şi ANAF pentru că această instituţie are toate datele, bilanţurile companiilor şi ratele de profit.

Leave a Comment