Share

Chanel țintește exclusivismul în domeniul luxului limitând vânzările

Casa Chanel a limitat în anumite țări vânzările de genți de lux și ar putea extinde restricția și asupra altor produse în încercarea de a menține exclusivismul mărcii.

Producătorul de articole de lux Chanel ar putea extinde la alte produse precum şi la mai multe ţări limitele introduse cu privire la numărul de genţi Classic Flap pe care le poate achiziţiona un singur client, în contextul în care grupul francez vrea să îşi crească controlul asupra distribuţiei pe fondul exploziei cererii.

„Uneori trebuie să limităm numărul de articole pe care un singur client le poate cumpăra”, a declarat directorul financiar al Chanel, Philippe Blondiaux, într-un interviu pentru Reuters.

Reacția lui Blondiaux a venit după ce portalul Pursebop a scris că grupul francez va permite cumpărătorilor să achiziţioneze doar două genţi Classic Flap pe an. Aceste genți de lux pot costa până la 10.000 de dolari bucata. Blondiaux a adăugat că aceste limite, care nu vor fi impuse la nivel global, sunt destinate protejării clienţilor şi opririi achiziţiilor angro.

Analiştii sunt însă de părere că Chanel vrea să îşi facă marca şi mai exclusivistă, şi de asemenea vrea să contracareze fenomenul de revânzare a produselor de lux, fenomen care cunoaşte în prezent un avânt.

„Poate fi implementat la anumite game de produse, nu doar la genţi, şi ar putea afecta anumite articole care sunt la mare căutare şi din fericire, sau din păcate, sunt destul de multe astfel de articole la Chanel. În consecinţă, am putea implementa acest gen de măsuri în diferite ţări la anumite momente”, a spus Blondiaux.

Grupul francez a început deja să limiteze achiziţiile de genţi de lux Classic Flap în Coreea de Sud, unde au existat cazuri în care s-au format cozi în faţa magazinelor de lux din Seul înainte ca aceste magazine să îşi deschidă porţile.

Unii revânzători au dezvăluit pentru Reuters că au angajat persoane care să stea la coadă, pe care le-au plătit cu 125 de dolari pe zi, pentru a intra în magazine şi a face cumpărături în numele lor.

Posibilitatea extinderii limitelor de cumpărături şi la alte produse vine pe fondul unei dorinţe generale de exclusivitate în industria produselor de lux, dorinţă care s-a manifestat prin faptul că Chanel a majorat de mai multe ori preţurile în perioada pandemiei. După ultima astfel de majorare, din luna martie, unele genţi marca Chanel, inclusiv Classic Flap, au un preţ de două ori mai mare decât în 2019.

Şi alţi producători de articole de lux, precum Louis Vuitton şi Gucci, au majorat preţurile pentru a proteja marjele de profit şi, mai recent, pentru a contracara creşterea costurilor cu transportul, logistica şi materiile prime.

Blondiaux a subliniat că Chanel ar putea introduce noi creşteri de preţuri în luna iulie în funcție de fluctuaţiile valutare, în special deprecierea monedei euro, şi inflaţie. În plus, Blondiaux a apărat decizia companiei de a introduce o limită de 300 de euro pentru clienţii a căror reşedinţă principală este Rusia, precizând că a fost luată în conformitate cu sancţiunile internaţionale. Chanel şi-a închis, temporar, cele 17 buticuri din Rusia, dar continuă să îşi plătească angajaţii de acolo şi speră că, pe termen lung, va putea relua activitatea.

Pe ansamblu, grupul francez este încrezător că 2022 va fi un nou an de creştere solidă, în pofida scăderii vânzărilor din China, ca urmare a noilor restricţii introduse începând din luna martie. În 2021, Chanel a raportat venituri de 15,6 miliarde de dolari, în creştere cu 49,6% comparativ cu anul anterior.

Citește și:

Leave a Comment