Share

MApN readuce MiG-21 LanceR pe cerul României pentru 1 an

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunță reluarea activităţilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române pentru o perioadă de aproximativ un an.

„În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru aprobarea memorandumului cu tema «Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române», activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an”, menționează MApN.

Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuinţate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană şi pentru menţinerea antrenamentului de zbor al piloţilor selecţionaţi în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forţelor Aeriene Române.

MApN menţionează din nou, la 1 an distanță, că au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forţelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziţii a parcurs etapa de transparenţă legislativă şi se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului în cel mai scurt timp.

De asemenea, Forţele Aeriene Române vor dispune măsuri de iniţiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generaţia a V-a.

Blocarea la sol a aeronavelor MiG-21 LanceR a fost decisă pe 15 aprilie 2022, după ce, pe 2 martie, un astfel de aparat de zbor din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, s-a prăbușit într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

Citește și:

Leave a Comment