Share

Bulgaria a interzis călătoriile între orașe. Vârstnicii mai pot intra în magazine doar două ore pe zi

Autorităţile de la Sofia au accelerat măsurile de prevenire a extinderii pandemiei. Nimeni nu va putea părăsi oraşele Bulgariei fără un motiv întemeiat.

Începând de mâine, sâmbătă, 21 martie, nimeni nu va putea părăsi oraşele Bulgariei fără un motiv întemeiat, iar persoanele cu vârste de peste 60 de ani vor avea acces în magazine alimentare şi farmacii numai între orele 08:30 şi 10:30.

Agenţii de poliţie, sprijiniţi de soldaţi, vor permite intrarea şi ieşirea din oraşele bulgare, inclusiv din capitala Sofia, numai personalului medical şi acelor persoane care prezintă un document prin care atestă motivul deplasării, semnat de angajator sau de medic, după caz, ori pentru revenirea la domiciliul permanent. Această măsură nu priveşte însă şi localităţile mai mici.

A fost mobilizată armata

Parlamentul de la Sofia a votat astăzi, după o dezbatere aprinsă, pentru mobilizarea armatei în vederea asistării autorităţilor civile în aplicarea acestor restricţii.

Între orele 08:30 şi 10:30 accesul în magazine alimentare şi farmacii va fi rezervat persoanelor cu vârste peste 60 de ani, celelalte persoane având acces în afara acestui interval orar.

Tot de sâmbătă, parcurile din oraşele bulgare vor fi închise, cu un acces limitat pentru perioade scurte numai în cazul celor care-şi plimbă animalele de companie.

Într-o conferinţă de presă comună, şeful echipei de combatere a Covid-19, Vencislav Mutafchiyski, ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev, şi cel de interne, Mladen Marinov, au precizat că pentru aplicarea carantinei vor fi efectuate controale la punctele de intrare şi ieşire din Sofia şi din celelalte oraşe.

Măsuri speciale sunt deja aplicate în mai multe oraşe în cartierele locuite de romi. Mii de romi bulgari au revenit recent din statele occidentale şi există temerea că unii dintre ei ar fi putut contracta acolo coronavirusul, notează Reuters.

La Nova Zagora, Kazanluk şi Sliven, unde locuiesc peste 50.000 de romi, autorităţile au instalat puncte de control pentru a nu permite ieşirea romilor în grupuri mari. ”S-ar putea ca ei să se simtă discriminaţi, dar nu este nicidecum aşa ceva. Nu acesta este scopul măsurii”, a precizat în faţa presei primarul oraşului Nova Zagora, Nikolai Grozev.

Bulgaria a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă şi avea vineri 129 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus, cu 22 mai multe faţă de joi, şi trei decese.

Citește și:

Leave a Comment