Share

80% din populaţia Bulgariei va avea acces la conectivitate 5G la finalul lui 2025

Secretarul de stat din Ministerului bulgar al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Grigori Grigorov, a declarat că, la finele anului 2025, 80% din populaţia Bulgariei va avea acces la conectivitate 5G ca urmare a colaborării dintre Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Comisia de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor şi operatorilor de telefonie mobilă.

Aceasta este o continuare a iniţiativei WiFi4EU a Comisiei Europene care îşi propune să construiască conexiuni publice Wi-Fi în municipalităţile locale. Până la acest moment, 91% din municipalităţile din Bulgaria au aplicat pentru a beneficia de finanţare iar Bulgaria ocupă primul loc după numărul de vouchere furnizate. Cu privire la acest subiect, Grigori Grigorov a făcut un apel către instituţiile din domeniul educaţiei şi sănătăţii, organizaţiilor publice şi municipale să participe în mod activ la noile concursuri pentru proiecte 5G, pentru a utiliza cu succes oportunităţile de finanţare. Bugetul total pentru statele membre UE este de 51 de milioane de euro.

Secretarul de stat din Ministerului bulgar al Transporturilor şi Comunicaţiilor a reamintit eforturile care sunt făcute pentru a implementa o investiţie din cadrul Planului de Relansare şi Rezilienţă astfel încât 400.000 de bulgari din zonele izolate să aibă acces la Internet în bandă largă şi să utilizeze o reţea mobilă 5G. În plus, toate cele 265 de municipalităţi vor fi conectate prin conexiuni în bandă largă într-o singură reţea a administraţiei publice.

Accesul la conectivitate 5G se va îmbunătăţi şi mai mult după ce zilele trecute operatorii de telefonie mobilă au obţinut licenţele pentru a utiliza frecvenţe în benzile de 700 şi 800 de MHz, a adăugat Grigori Grigorov.

Pentru noile concursuri de proiecte în cadrul Mecanismul pentru Interconectarea Europei au fost îmbunătăţite condiţiile de aplicare, în condiţiile în care participanţii au la dispoziţie mai mult timp pentru a-şi pregăti propunerile, a declarat Stavros Kalapotas, de la Directoratul General pentru reţele, conţinut şi tehnologie în domeniul comunicaţiilor (DG CONNECT) din cadrul Comisiei Europene. Kalapotas a adăugat că fondurile europene vor acoperi până la 75% din investiţii. Termenul limită pentru depunerea de candidaturi este 20 februarie 2024.

Leave a Comment