Share
Bulgaria a declarat starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus

Bulgaria a declarat starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus

Așa cum premierul Boiko Borisov a anunțat încă de ieri, Bulgaria a declarat astăzi stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat ieri că numărul cazurilor confirmate a crescut la 23 de la doar 7 în urmă cu o zi. Ca urmare, oficialul a menționat că Guvernul va cere parlamentului să declare starea de urgenţă.

„Guvernul va cere parlamentului să declare starea de urgenţă, care va permite închiderea şcolilor, grădiniţelor şi universităţilor”, a spus premierul Borisov joi după o şedinţă de guvern extraordinară.

Drept urmare, astăzi, parlamentul Bulgariei a votat în unanimitate pentru declararea stării de urgenţă până la 13 aprilie pentru a contracara răspândirea coronavirusului.

Starea de urgenţă prevede interzicerea călătoriilor spre şi dinspre ţările cu niveluri mari de răspândire a coronavirusului şi închiderea şcolilor şi universităţilor şi permite poliţiei să intervină atunci când izolarea impusă persoanelor infectate nu este respectată.

Guvernul intenţionează de asemenea să revizuiască bugetul de stat pe 2020 pentru a aloca mai multe fonduri pentru susţinerea sistemului de sănătate, le-a spus premierul Boiko Borisov parlamentarilor.

Borisov le-a cerut compatrioţilor săi să respecte regulile instituite, arătând că, doar joi, 14 persoane nu au respectat carantina în care se aflau. Starea de urgenţă va permite poliţiei să intervină în astfel de cazuri, a explicat el.

„Numai disciplina şi mobilizarea naţiunii ne pot ajuta în această situaţie”, a insistat Borisov.

Până la sfârşitul săptămânii, Bulgaria va alcătui o listă a ţărilor unde există epidemie extinsă de coronavirus şi unde bulgarii vor avea interdicţie de a se deplasa, precum şi o listă de ţări ai căror cetăţeni nu vor putea intra în Bulgaria. Lista va fi actualizată cu regularitate.

Premierul bulgar a mai afirmat că impactul coronavirusului apasă deja asupra finanţelor publice şi că, dacă tendinţa actuală de scădere a veniturilor va continua, pierderile la buget ar putea ajunge la 3 miliarde de leva (1,5 miliarde de euro).

Bulgaria a restricţionat deja adunările publice în spaţii închise, limitându-le la 250 de persoane. Guvernul i-a îndemnat pe angajatori să flexibilizeze timpul de lucru şi să permită munca de acasă, acolo unde este posibil.

Restaurantele pot rămâne deschise, dar trebuie să le impună clienţilor să păstreze o distanţă de siguranţă. Cluburile de noapte, în schimb, trebuie închise, a mai spus premierul bulgar.

Miercuri, o femeie din Bulgaria în vârstă de 66 de ani, infectată cu coronavirusul Covid-19, a decedat. Femeia fusese internată marţi de urgenţă la un spital din Sofia cu pneumonie severă. Potrivit agenţiei BTA, ea avea şi probleme cardiace, suferind în trecut o operaţie pe cord. Soţul ei, în vârstă de 74 de ani şi infectat de asemenea cu coronavirus, este în stare gravă.

Leave a Comment