Share

Brent Valmar, Porsche România: Rabla Clasic e doar o picătură în ocean. Rabla Plus trebuie transformat în strategie națională

Într-o discuție cu presa specializată, Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania a arătat că România are nevoie de o strategie națională în domeniul auto, una care să includă modalități de stopare a intrărilor de mașini foarte vechi odată cu susținerea vânzărilor de mașini nepoluante.

„Suntem în continuare singura țară care are un program Rabla Clasic atât de îndelungat. Are 15 ani. E în regulă. Totuși, prioritatea momentului este aceea de a găsi o cale potrivită de a încetini, dacă nu chiar de a bloca accesul anual a peste 450.000 de rable în România. Să nu uităm că 80% dintre acestea sunt mai vechi de zece ani. Altfel, programul prin care noi reînnoim 30.000 – 50.000 de mașini anual este ca o picătură înr-un ocean. Este mai mut decât evident că nu produce efectele dorite, chiar dacă este o măsură ok”, a declarat fostul vicepreședinte al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), Brent Valmar.

Totodată, directorul general al celui mai puternic importator român de automobile, Brent Valmar, a arătat că programul destinat susținerii vânzărilor de mașini hibride și electrice, Rabla Plus, trebuie susținut mai mult. „Rabla Plus trebuie întărit. Ar trebui să devină un punct al unei strategii naționale. Există măsuri fiscale și nefiscale pentru a face asta. Avem modele viabile în Europa. Măsurile fiscale pot merge de la scutiri de taxe, de TVA, până la bonificații fiscale. Iar cele nefiscale sunt infinite, fără costuri. Poți lăsa mașinile cu emisii mici sau zero să meargă pe banda rezervată autobuzelor, le poți oferi parcare gratuită și acces la instalații de încărcare. Mai mult, poți oferi bonificații pentru cumpărarea și montarea de prize casnice pentru mașini. Plus o serie întreagă de măsuri care să ghideze clienții către mașinile mai puțin plouante”, a continuat șeful Porsche Romania, compania care importă și comercializează la noi mărcile Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, Porsche și Volkswagen Vehicule Comerciale.

În completarea strategiei naționale pe care Brent Valmar și-o dorește implementată, oficialul a menționat și necesitatea implementării rapide „a unor buletine de poluare în special în orașele mari. Ca să știe populația la ce riscuri se expune din cauza poluării”.

Citește și:Piața auto se va majora în acest an cu peste 10%, însă efectele „Rabla” vor fi minore

Leave a Comment