Share

Boeing 737 MAX, interzis din această seară în întreg spațiul aerian european

Pentru că tot mai multe țări din întreaga lume refuză să mai primească în spațiul aerian cursele care sunt operate cu aeronave Boeing 737 MAX 8 Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis să suspende temporar zborurile cu acest tip de avion. În Europa, state precum Franţa, Irlanda, Austria, Marea Britanie, Olanda, Norvegia şi Italia luaseră deja o astfel de măsură.

Conform oficialilor EASA, „măsura de precauţie” se aplică de astăzi, marți, începând cu ora 19:00 GMT şi vizează ambele modele de Boeing 737 MAX date până în prezent în exploatare, respectiv MAX 8 şi MAX 9.

Ministrul german al Transporturilor Andreas Scheuer a declarat astăzi că spaţiul aerian al Germaniei a fost închis pentru aeronave Boeing 737 MAX 8, măsuri similare fiind anunţate în Europa de către autorităţile aeronautice din Regatul Unit, Franţa, Irlanda, Austria, Olanda şi Italia. Conform Reuters, Regatul Unit s-a alăturat tot astăzi unui număr de state care au suspendat zborurile cu avioane Boeing 737 MAX, după ce un avion de acest tip aparţinând companiei Ethiopian Airlines s-a prăbuşit duminică, cu 157 de persoane la bord.

Franţa a decis de asemenea să interzică accesul avioanelor Boeing 737 MAX 8 în spaţiul său aerian, a anunţat marţi Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC). „Având în vedere circumstanţele accidentului din Etiopia, autorităţile franceze au luat decizia, ca măsură de precauţie, de a interzice orice zbor comercial efectuat cu un Boeing 737 MAX 8 către, de pe sau peste teritoriul francez”, a anunţat DGAC.

Autoritatea Aviatică Irlandeză (IAA) a anunţat la rândul ei suspendarea temporară a zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX în spaţiul aerian irlandez după accidentul mortal din Etiopia. „Decizia IAA a fost luată ţinând seama de pierderea fără precedent a două avioane Boeing 737 MAX în ultimele luni. Deoarece în acest moment nu avem suficiente informaţii de pe cutia neagră a avionului prăbuşit în Etiopia, am emis, ca măsură de precauţie, instrucţiuni pentru a opri orice zbor comercial cu Boeing 737 MAX 8 al oricărui operator care aterizează, decolează sau zboară în spaţiul aerian irlandez”, a precizat IAA.

Austria a decis şi ea suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX 8, din motive de securitate până la o notificare ulterioară, a anunţat ministrul Transporturilor. „Siguranţa este principala prioritate în aviaţie”, a subliniat ministrul Norbert Hofer, adăugând că măsura vizează protejarea pasagerilor, a piloţilor şi a membrilor echipajului.

Olanda a dispus de asemenea închiderea spaţiului său aerian pentru aeronave tip Boeing 737 MAX 8, a anunţat agenţia de presă ANP, citând Ministerul Transporturilor. Şi Italia se alătură ţărilor care interzic accesul aeronavelor tip Boeing 737 MAX în spaţiul lor aerian în urma accidentului din Etiopia. Măsura „de precauţie” este valabilă până la o notificare ulterioară, a anunţat Autoritatea Aviaţiei Civile din Italia, ENAC, potrivit unui comunicat. Compania Air Italia are trei avioane Boeing 737 MAX 8 în flota sa, fiind singura companie italiană care are în flotă acest tip de aeronavă.

Toate aceste refuzuri de a mai primi în propriul spațiu aerian avioane Boeing 737 MAX 8 vin după ce duminică un aparat de acest tip al companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbuşit lângă Addis Abeba la scurt timp după decolare. Accidentul a avut loc la doar patru luni după unul similar, al unui avion de acelaşi tip al companiei Lion Air în Indonezia soldat cu 189 de morţi. Ambele catastrofe nu au avut supraviețuitori.

La nivel mondial, mai multe ţări, printre care China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud şi Mongolia au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX 8, la fel procedând şi numeroase companii aeriene, printre ele fiind Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair şi Aerolineas Argentinas. În Europa, compania low-cost Norwegian Air, dar şi TUI Airways s-au alăturat operatorilor care au decis să oprească la sol toate avioanele de acest fel.

Operatorii americani nu au anunţat nicio măsură de oprire la sol a respectivelor avioane, în timp ce producătorul Boeing a transmis că Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din SUA nu a emis deocamdată nicio dispoziţie obligatorie privind Boeing 737 MAX. În schimb, FAA a cerut încă de luni companiei Boeing să efectueze verificări și modificări. Acestea vizează softuri şi sistemul de control MCAS conceput pentru evitarea înclinării prea bruşte a avionului la decolare. De asemenea, Boeing trebuie să actualizeze manualul destinat instruirii piloţilor acestor avioane.

Boeing 737 MAX 8 ajung și în flotele Blue Air și Tarom

Compania românească Blue Air se află foarte aproape de a intra în posesia a 12 aeronave Boeing 737 MAX 8. Aparatele de zbor ar trebui să ajungă în flota operatorului în a doua jumătate a anului 2019.Și compania Tarom a semnat anul trecut, în iulie, un contract pentru achiziționarea în leasing a cinci astfel de aeronave. Avioanele Boeing 737 MAX 8 sunt considerate în prezent printre cele mai performante din lume. Ele pot transporta un număr maxim de 189 de pasageri, cu o viteză de croazieră de 839 km/h. Autonomia de zbor este de 6.150 km.

În prezent există 387 avioane Boeing 737 MAX 8 operaţionale în cadrul a 59 de companii aeriene din întreaga lume. O treime dintre aparate sunt în serviciu în China.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment