Share

UIMITOR: Doar 30 de ani de la apariția internetului

Au trecut exact 30 de ani de când lângă Geneva, la CERN, apărea World Wide Web (www). Ei bine, deși par alături de noi de când lumea, atât internetul, cât și primele domenii web abia au ajuns la vârsta a doua.

Laboratorul de cercetări nucleare de lângă Geneva, CERN, locul unde a apărut în urmă cu 30 de ani World Wide Web (www), a sărbătorit astăzi trei decenii de navigare pe internet. În martie 1989 fizicianul şi informaticianul britanic Tim Berners-Lee a prezentat o scurtă lucrare la CERN prin care a propus înfiinţarea unui sistem de accesare şi administrare a vastului volum de date produs în cadrul activităţilor de la CERN. Această lucrare „a fost o viziune care a ajuns să transforme societatea şi modul în care accesăm informaţii şi interacţionăm la nivel global”, conform directorului general al CERN, Fabiola Gianotti.  CERN, organizaţie celebră pentru misiunea pe care şi-a asumat-o, de a căuta cele mai mici „cărămizi” care compun Universul, a decis în anii ’90 să lase accesul liber şi gratuit la tehnologia world wide web.

Istoria actualului internet

Pe 29 octombrie 1969, cercetătorii de la Universitatea din California și cei de la Stanford închideau bucla unui circuit finanțat de Departamentul Apărării din Statele Unite și numit Advanced Research Projects Agency Network (ARPAnet). Rețeaua cu pricina, având ca precursor o conexiune între mai multe computere, realizată în 1959 de John McCarthy, a fost testată prin transmiterea a trei litere L, O, G. Atât au reușit. La tastarea literei G, conexiunea s-a închis. Acesta este unanim considerat momentul zero al ceea ce astăzi numim internet. Ulterior, fiind un program finanțat de armată, rețelele dezvoltate pe baza programului ARPAnet au fost separate în două, una pentru lumea comercială și universitară, și una militară. Un alt punct de cotitură al implementării internetului a fost cel din 1989, când Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleară din Geneva (CERN) a pus bazele dezvoltării primului prototip al World Wide Web (www sau web). A urmat primul „browser”, denumit Mosaic, o realizare a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din SUA, datată 1993.

Revenind la momentul separării rețelelor, în 1979, este demn de menționat că acesta a fost doar primul pas al divizării internetului în funcție de interesele și localizarea utilizatorilor. Al doilea și cel mai important pentru cei neimplicați în programe strategice finanțate de guverne a avut loc în 1985. Pe 15 martie a fost înregistrat primul domeniu „com” – Symbolics.com. În același an, doar cinci alte entități și-au dorit un domeniu web și a mai fost nevoie de încă doi ani pentru ca numărul domeniilor să ajungă la 100. Abia din 1995, după lansarea browserelor, a început să se umfle „bula .com”. Între acel an și 2000, numărul domeniilor .com a crescut de la 9.005 până la peste 20 de milioane. Cel puțin asta susțin cei de la Verisign, compania care gestionează extensia atât de cunoscută și utilizată astăzi. Intuiția unor comercianți care au înțeles rapid ce șansă li se oferă prin apariția internetului și a domeniului dot com a generat o majorare a impactului economic al acestui canal de comunicație până la 2.300 de miliarde de dolari. Această valoare estimată de cercetătorii Boston Consulting Group pentru anul 2011 se va majora până la 4.200 de miliarde la nivelul anului 2016. Majoritatea acestor bani sunt generați în prezent de domenii .com. Mai mult decât atât, conform Verisign, toți cei prezenți în anuarul Fortune 500 al celor mai bogați pământeni, precum și cei ai puternicei companii din lume sunt prezenţi acum pe .com.

Cel mai mare și cunoscut domeniu din lume „.com” este în prezent atacat din toate părțile de „frați” mai mici, dar cu ambiții mari. Domenii mai mult sau mai puțin personalizate apar zilnic. De la .pizza, la .beer sau .apple, noile domenii rup bucăți importante din vastul portofoliu deținut de .com. Unii chiar se întreabă dacă „dot com” va mai exista în 20-30 de ani. Iar la acest „carnagiu” participă și micul dar impetuosul domeniu .ro, născut în 1993 și administrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică din România. Unde mai pui că o parte din total este aferentă și domeniilor de nivel doi precum .com.ro.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment