Share

Blue Origin: Ofertă de 2,4 mil. USD pentru un loc în nava spațială New Shepard

Compania americană producătoare de vehicule spațiale a miliardarului Jeff Bezos, Blue Origin, a dezvăluit că oferta cea mai mare pentru un loc în nava „New Shepard” s-a ridicat la 2,4 milioane de dolari.

Compania a declarat că în prima rundă a licitaţiei numărul ofertanţilor a depăşit 5.200, aceştia provenind din 136 de ţări. Valoarea celei mai mari oferte nu a fost dezvăluită la încheierea rundei.

A doua rundă a fost lansată pornind de la 1,4 milioane de dolari, conform site-ului Blue Origin. Acest proces se va încheia pe 12 iunie cu o licitaţie online difuzată în direct.

Conform Reuters, compania a anunţat că prima excursie suborbitală cu nava sa spaţială va avea loc pe 20 iulie, un moment de referinţă în competiţia pentru nopua eră a călătoriilor în spaţiu, cea a turismului spaţial.

Combo-ul „New Shepard”, alcătuit din racheta propriu-zisă şi o capsulă concepută pentru a transporta şase pasageri, va ajunge la o distanţă de peste 100 de kilometri deasupra Pământului, în spaţiul suborbital. Călătoria va dura doar aproximativ 10 minute.

Pentru a satisface turiștii spațiali, capsula este echipată cu hublouri mari care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa habitaclului. Racheta va decola pe verticală, iar capsula se va separa de aceasta când va atinge o altitudine de circa 75 de kilometri, continuându-şi apoi traiectoria până când va depăşi altitudinea de 100 de kilometri.

Pasagerii aflaţi la bordul capsulei vor putea în acel moment să plutească în condiţii de imponderabilitate timp de câteva minute şi să admire Pământul de la înălțime.

În acest timp, racheta lansatoare va începe să coboare treptat şi va trebui să aterizeze controlat la un punct fix, pe o pistă, tot în poziţie verticală.

La rândul său, capsula va intra în atmosfera terestră după aproximativ 10 minute în cădere liberă, iar coborârea va fi frânată cu ajutorul a trei mari paraşute şi a unor retropropulsoare. Aterizarea este prevăzută într-o regiune deşertică situată în partea vestică a statului american Texas.

La începutul acestei luni, compania a anunţat că va oferi un loc pentru zborul inaugural „unui cumpărător care va câştiga licitaţia organizată de Blue Origin”, fără să dezvăluie identităţile celorlalte persoane care vor urca la bordul „New Shepard”.

Participanţii la licitaţie trebuie să propună sume care vor depăşi cea mai mare dintre oferte, pentru a putea să participe în continuare. Fondurile obţinute în urma licitaţiei vor fi donate unei fundaţii create de Blue Origin, Club For The Future, care are misiunea de a încuraja tinerele generaţii să urmeze cariere în mediul ştiinţific.

Citește și:

Leave a Comment