Share
Boeing a pierdut lupta cu SpaceX și Blue Origin pentru viitorul modul spațial

Boeing a pierdut lupta cu SpaceX și Blue Origin pentru viitorul modul spațial

NASA a anunțat ieri cele trei companii care au fost selectate pentru a construi un modul spațial care să transporte astronauții pe suprafața Lunii. Surprinzător pentru mulți, gigantul Boeing nu se află printre acestea.

Programul agenției spațiale americane, NASA, de a trimite din nou oameni pe Lună a intrat într-o nouă fază odată cu solicitarea Casei Albe de a grăbi planurile pentru programul Lună – Marte.

Ieri au fost anunțate cele trei companii care vor dezvolta sistemele de aterizare pe suprafața satelitului natural al apământului, iar acestea includ firmele cunoscuților miliardari Elon Musk (SpaceX) și Jeff Bezos (Blue Origin), dar și una aproape anonimă, Dynetics.

Cele trei companii vor avea la dispoziție un buget de 967 milioane de dolari oferit de SUA prin NASA, însă nu au fost oferite detalii despre împărțirea acestei sume între cele trei entități.

„Aceasta este ultima piesă de care mai avem nevoie pentru a ajunge pe Lună”, a declarat Jim Bridenstine, administratorul NASA, numind prima achiziție a unui modul lunar de după 1972, una „istorică”.

SpaceX gândește deja mai departe

De asemenea, Elon Musk, cel care conduce atât SpaceX cât și Tesla Motors, a explicat că, în opinia sa, „avem potențialul unui viitor incredibil de interesant în spațiu cu o bază pe Lună și, în cele din urmă, cu trimiterea oamenilor către Marte unde puteam crea o bază care să se autosusțină”.

SpaceX, care este pe punctul de a lansa prima misiune cu echipaj uman luna viitoare, va dezvolta sistemul său de aterizare Starship pentru a trimite echipaj și până la 50 de kilograme de echipamente pe Lună.

Blue Origin, compania controlată de Jeff Bezos, a prezentat încă de anul trecut proiectul său Blue Moon pentru un modul lunar. Intenția este de a construi acest modul ca antreprenor principal cu sprijinul Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper. Mai mult chiar, modulul Blue Moon ar putea ajunge pe Lună purtat de o rachetă a Blue Origin denumită New Glenn.

Dynetics, o divizie a Leidos Holdings, dezvoltă și ea un sistem de aselenizare pentru oameni care ar putea fi trimis către lună la bordul navetei Vulcan.

Descalificarea Boeing din cursa pentru realizarea modulului lunar reprezintă o nouă lovitură pentru gigantul aeronautic american. După ce a fost mulți ani contractor pentru dezvoltarea și întreținerea Stației Spațiale Internaționale (ISS), divizia spațială a Boeing a fost nevoită să accepte cu doar o lună în urmă înfrângerea în fața SpaceX într-un alt proiect destinat colonizării Lunii. Este vorba despre realizarea unui modul cargo care va transporta materialele necesare bazei pe care NASA speră să o poată amplasa pe Lună. Atunci, oficialii NASa au menționat că „propunerea Boeing a avut cel mai mare preț și cel mai slab punctaj la evaluare”.

Citește și:

Leave a Comment