Share

UPDATE: ASF a propus guvernului plafonarea prețurilor RCA

Președintele Autorității pentru Supraceghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a declarat că instituția pe care o conduce a solicitat plafonarea prețurilor RCA.

În contextul presiunii tot mai mari din partea posesorilor de mașini și amenințărilor cu proteste venite din partea patronatelor transportatorilor rutieri, ASF a propus limitarea prețurilor pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA) pentru șase luni.

Conform lui Nicu Marcu, „în urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și a impactului unor tendințe speculative asupra consumatorilor, consiliul ASF a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință”.

Președintele ASF a menționat că „pentru protejarea consumatorilor și stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative.

Tot astăzi, trei organizaţii patronale ale transportatorilor rutieri au anunțat că se pregătesc să organizeze proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţurilor RCA.

Potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), demersul este susţinut de Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi de Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier „APULUM”.

„Într-o situaţie mai puţin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului şi au obţinut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic”, menționează COTAR.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că actul normativ va fi pus în dezbatere publică în cursul zilei de vineri şi s-a declarat convins că va fi adoptat de Guvern în regim de urgenţă, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor.

Pe de altă parte, în luna noiembrie a anului trecut, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR) atrăgea atenţia că un proiect de plafonare a tarifelor de referinţă la RCA, depus la Senat, riscă să atragă o procedură de infringement împotriva României.

Totodată, în septembrie 2021, ASF menţiona că poliţele RCA ofertate spre vânzare, cu valori care depăşesc nivelul tarifului de referinţă multiplicat cu 1,36, respectiv majorat cu 36%, vor fi redistribuite de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) la valoarea tarifului maximal astfel obţinut, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare.

Leave a Comment