Share

Armele ucrainiene și rusești „se luptă” la World Defense Show în Arabia Saudită

Expoziția militară World Defense Show care şi-a deschis porţile la Riad, în Arabia Saudită, a debutat ieri având printre exponate arme de ultimă oră produse în Ucraina și Rusia.

Aflat în pavilionul expozițional al World Defense Show printre vehiculele blindate ale ţării sale, Maxim Potimkov, reprezentantul industriei de apărare din Ucraina, afirmă că vânzările au fost cel mai îndepărtat lucru care l-a preocupat în aceste zile.

„Am venit pentru acest salon pentru că trebuie să fie cineva aici şi avem atât de mult echipament aici”, a declarat el pentru Reuters. „Ne aşteptam să fie peste 50 de persoane din Ucraina”, adaugă el.

Potimkov, venit din Kiev, se întorcea în Ucraina de la un târg din Emiratele Arabe Unite (EAU) când Rusia a lansat invazia, pe 24 februarie, dar a trebuit să-şi anuleze planurile. Revenit în Orientul Mijlociu, el deţine un stand la salonul de arme de la Riad pentru a promova vehiculele blindate tactice ucrainene Kozark 7 şi Kozark 2M şi sisteme antidrone.

Într-o sală alăturată a World Defense Show, producătorii ruşi de arme expun echipamente militare ale Moscovei, inclusiv arme antiaeriene şi sisteme de apărare aeriană. Reprezentanţii industriei ruse, abordaţi de Reuters, au refuzat să discute despre sancţiunile economice impuse de Occident ca răspuns la războiul declanşat în Ucraina.

Sute de vizitatori ai Salonului de apărare de la Riad, între care reprezentanţi ai unor guverne din regiune, ai unor armate şi corporaţii au urmărit această demonstraţie de putere din partea naţiunilor din întreaga lume, chiar dacă locuitorii oraşului-port Mariupol de la Marea Azov au experimentat pe pielea proprie puterea redutabilă a unor astfel de echipamente militare, notează Reuters.

Eforturile de evacuare a locuitorilor din Mariupol – sub asediu de mai multe zile, supus unor bombardamente intense ruseşti, care au lăsat oamenii fără căldură, electricitate şi apă – au eşuat pentru a doua zi consecutiv, duminică, după ce planul de încetare a focului a fost încălcat, aminteşte agenţia de presă britanică.

Mai multe ţări producătoare de armament caută să obţină influenţă şi contracte de la ţările bogate din Golf, în special Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au decis să-şi diversifice partenerii de apărare şi doresc să-şi dezvolte propriile industrii.

Citește și:

Leave a Comment