Share

Alegeri prezidențiale 2019: Klaus Iohannis, lider detașat. Bătălie între Dăncilă și Barna pentru locul doi

Rezultatele provizorii ale sondajelor realizate de institutele de cercetare arată că președintele Klaus Iohannis a obținut cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale. Pe locul doi se află Viorica Dăncilă, iar pe trei, Dan Barna. Atenție, aceste exit poll-uri nu iau deloc în calcul datele din diaspora!

Sondajul realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde arată că preşedintele Klaus Iohannis candidatul PNL, a obţinut 39% la alegerile prezidenţiale de duminică, reprezentantul PSD Viorica Dăncilă – 22,5%, iar candidatul USR PLUS Dan Barna – 16,4%.

Pe locurile următoare, rezultatele exit-poll îi situează pe: Mircea Diaconu – Alianţa UN OM cu 7,9%, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară cu 6,1% și Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România cu 3,9%

Un alt sondaj, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, îl poziționează pe primul loc pe candidatul PNL, Klaus Iohannis, cu 38,7%. Locul doi este ocupat de reprezentanta PSD, Viorica Dăncilă, cu 22%, iar pe trei se află candidatul USR PLUS, Dan Barna, cu 16,1%.

Locurile 4, 5 și 6 sunt ocupate, în ordine, de Mircea Diaconu (Alianţa UN OM) – 8,2%, Theodor Paleologu (PMP) – 5,2% și Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 4,6%.

„Dragi români, victorie! Am reuşit să învingem PSD mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani. Niciodată românii nu au votat atât de mult şi atât de clar împotriva PSD şi acest lucru înseamnă pentru România un pas enorm.

O apreciere deosebită pentru munca depusă de noul Guvern liberal sub conducerea lui Ludovic astăzi. Şi în ţară şi în străinătate votul a decurs într-o ordine perfectă, impecabilă, dar războiul cu PSD nu s-a încheiat. Mai avem o luptă, un pas peste două săptămâni. (…) Votanţilor USR PLUS, care au susţinut astăzi un candidat foarte bun, le amintesc ce avem în comun – credinţa că statul de drept şi bunul european sunt pilonii dezvoltării României pe termen lung şi îi chem să construim împreună acest viitor pe care ni-l dorim. Celor de la PMP le spun: veniţi la vot.

Acum putem împreună să facem România educată pe care şi eu mi-o doresc. Războiul cu PSD nu s-a terminat, dar noi suntem în poziţia în care trebuie să începem să lucrăm împreună, noi, PNL, USR PLUS, PMP, UDMR, care ne dorim o Românie normală. Dragi români, veniţi la vot pentru o Românie normală!”, a declarat Klaus Iohannis, la sediul central al PNL.

Aceste rezultate provizorii ale sondajelor pot fi încă modificate radical în zona locurilor 2 și 3 de voturile exprimate de românii din diaspora care nu au fost luate în calcul de institutele de cercetare. Însă diferența este destul de mare și este greu de crezut că Dan Barna o va depăși pe Viorica Dăncilă, chiar și după numărarea voturilor exprimate de românii din afara țării.

Peste 600.000 de votanți în diaspora

Peste 636.000 de români din diaspora s-au prezentat la urne până duminică la ora 21.00. Acestora li se alătură aproximativ 25.200 de români din străinătate care au votat prin corespondenţă.

Potrivit informaţiilor de pe platforma online a Biroului Electoral Central, cei mai mulţi votanţi din diaspora au fost în Italia – aproximativ 129.000. Acolo au fost amenajate 142 de secţii de votare.

În Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde au fost organizate 72 de secţii, au votat peste 114.000 de români.

În Germania, au votat peste 101.000 de români în 80 de secţii de votare, iar în Spania, unde sunt cele mai multe secţii din afara ţării – 143, au votat peste 88.000 de români.

Leave a Comment