Afica de Sud a zdrobit Anglia cucerind Cupa Mondială la Rugby 2019
Echipa Africii de Sud a reușit să cucerească al treilea său titlu mondial după ce a învins Anglia în finala Cupei Mondiale din Japonia. La ediția din acest an a competiției locul trei a fost ocupat de Noua Zeelandă, care a depășit și ea net echipa Ţării Galilor.
Atât în prima repriză cât și în cea de-a doua, sud-africanii au dominat jocul atât tactic cât și fizic. În ciuda unei aparente reveniri la începutul celei de-a doua reprize, englezii nu au reușit să conteste niciun moment superioritatea din emisfera sudică.
Încă de la început, Springboks au încercat să-şi impună jocul şi chiar în minutul 2, Handre Pollard a ratat o lovitură de penalitate, însă nu a mai făcut-o în minutul 9 când a reuşit deschiderea scorului.
Englezii au avut prima acţiune mai legată abia în minutul 20, încheiată cu 3 puncte puse pe tabelă de Owen Farrell.
Duelul transformerilor a continuat, Pollard readucând pe Springboks în avantaj în minutul 22, Farrell egalând în minutul 34. Până la pauză însă, pe fondul unei dominări clare în grămezi care i-a determinat pe „trandafiri” să comite infracţiuni în joc, Pollard a mai concretizat alte două lovituri de pedeapsă, scorul pauzei fiind 12-6 pentru Africa de Sud.
Deși au reușit să echilibreze situaţia în grămezile ordonate, englezii nu au putut să desfacă apărarea adversarilor, tot sud-africanii marcând alte trei puncte prin acelaşi Pollard în minutul 45, înainte ca Farrell să reducă iarăşi diferenţa în minutul 51. În minutul 54, căpitanul Angliei a ratat prima sa lovitură de pedeapsă, dând posibilitatea sud-africanilor să se distanţeze, prin concretizarea unei noi lovituri de penalizare, transformată de Pollard în minutul 57, scorul devenind 18-9.
Au urmat minute în care Anglia a încercat, fără succes, să deschidă jocul cu acţiuni rapide pe treisferturi pentru a recupera decalajul de pe tabela de marcaj, însă „trandafirii’” au comis greşeli, chiar dacă Farrell a mai adus alte trei puncte printr-o lovitură de penalitate.
Minutul 66 a fost şi momentul psihologic al confruntării acestui meci de rugby. În urma unei bâlbâieli a balonului Springboks a fost recuperat, Makazole Mapimpi izbutind primul eseu al meciului, transformat de Pollard, care a dus scorul la 25-12. Englezii nu s-au mai regăsit apoi pe teren, au cedat iniţiativa, iar Chelsin Kolbe a închis meciul cu eseul din minutul 73, transformat de acelaşi Pollard.
Fără a juca senzaţional, cu un meci pierdut în faza grupelor în faţa Noii Zeelande (13-23), Africa de Sud reuşeşte să intre în posesia celui de-al treilea său trofeu mondial, după cele câştigat la ediţiile din 1995 şi 2007.
Anglia, care a părut că şi-a epuizat toate armele în semifinala câştigată în faţa All Blacks, meci despre care selecţionerul Eddie Jones spunea că a fost pentru „trandafiri” ca o veritabilă finală, rămâne cu un singur trofeu mondial, câştigat la ediţia din 2003, şi se mulţumeşte cu titlul de vicecampioană.
Noua Zeelandă, locul trei la Cupa Mondială din Japonia
În partida pentru medalia de bronz, selecţionata Noii Zeelande a învins categoric echipa Ţării Galilor, cu scorul de 40-17 (28-10), vineri, la Tokyo. Tripla campioană mondială a mai atenuat prin acest succes amărăciunea ratării calificării în finală.
All Blacks au marcat şase eseuri în acest meci, prin Joe Moody (5), Beauden Barrett (13), Ben Smith (33, 41), Ryan Crotty (42) şi Richie Mo’unga (76), cinci dintre ele transformate de Mo’unga (7, 14, 34, 42, 44).
Victoria cu Ţara Galilor a reprezentat şi o ocazie frumoasă pentru neozeelandezi de despărţire de selecţionerul Steve Hansen şi de căpitanul Kieran Read.
Galezii au înscris două încercări, prin Hallam Amos (19) şi Josh Adams (59), ambele transformate, de Rhys Patchell (21), respectiv Dan Biggar (61), Patchell marcând şi dintr-o lovitură de penalitate (27).
Ţara Galilor s-a clasat o singură dată pe podiumul Cupei Mondiale la Rugby, la ediţia inaugurală, din 1987, după 22-21 cu Australia.
Noua Zeelandă a ajuns la 31 de meciuri consecutive câştigate în faţa galezilor, în decursul a 66 de ani.