Share

Un trib indigen american a plătit 125 mil. USD pentru cascada din Twin Peaks

Tribul Snoqualmie din regiunea Puget Sound a statului Washington a plătit 125 de milioane de dolari pentru a intra în posesia faimoasei cascade care apare în serialul „Twin Peaks”. Pe lângă aceasta, tranzacția a implicat un hotel, un centru spa şi 19 hetare de teren.

Tribul indigen nord-american Snoqualmie a încercat mulți ani să recupereze zona cascadei de la vecinii lor, un alt trib numit Muckleshoot. În urma acestui acord considerat istoric, tribul Snoqualmie îşi recuperează pământurile ancestrale, inclusiv cascada „Snoqualmie Falls”şi hotelul Salish Lodge.

„Această achiziţie încununează activitatea continuă a tribului Snoqualmie de a-şi recupera pământurile tradiţionale şi va permite populaţiei Snoqualmie să se îngrijească aşa cum se cuvine de cascadele sale sacre”, a declarat Robert de Los Angeles, şeful tribului Snoqualmie, citat de agenția EFE.

În 2007, pământurile şi cascada au fost cumpărate de Muckleshott pentru a diversifica economia tribului, în zonă fiind dezvoltată o staţiune balneară de lux. Însă prin vânzarea de vineri, Muckleshott renunţă la pământurile pe care regizorul David Lynch le-a utilizat în faimoasa serie „Twin Peaks”, creată de Mark Frost în colaborare cu Lynch. Cascada Snoqualmie are o înălţime de 82 de metri şi atrage an de an peste 1,5 milioane de vizitatori.

Reintrat în posesia terenului, tribul Snoqualmie a anunţat că doreşte „să îmbogăţească” experienţa clienţilor hotelului în care se caza agentul special Dale Cooper interpretat de actorul Kyle MacLachlan în serialul Twin Peaks.

Achiziţia se produce într-un moment important pentru Snoqualmie, în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de când tribul a fost recunoscut ca atare la nivel federal. Această recunoaştere a fost acordată la 6 octombrie 1999, după trei decenii de solicitări în acest sens.

Leave a Comment