Share

Acces gratuit la internet WiFi în spaţii publice din București

În mai multe spații publice din București vor fi instalate echipamente care vor facilita accesul gratuit la internet WiFi. Proiectul este susținut parțial cu fonduri europene.

Bucureştenii și vizitatorii Capitalei vor beneficia de acces gratuit la internet WiFi în mai multe spaţii publice, după ce Comisia Europeană a acceptat cererea de participare a Municipalităţii la iniţiativa WiFi4EU. Un document adoptat în şedinţa de marţi de către CGMB prevede aprobarea proiectului cu finanţare nerambursabilă WiFi4EU, în vederea finanţării acestuia în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei. Asistenţa financiară nerambursabilă este în valoare de 15.000 de euro și este dedicată instalării reţelelor WiFi în termen de 18 luni de la semnarea acordului de finanţare. Totodată, de la bugetul local vor fi finanțate toate cheltuielile neeligibile ale proiectului şi cheltuielile conexe care pot apărea în vederea implementării.

Primarul Gabriela Firea a menționat că PMB a transmis cererea de participare în cadrul iniţiativei WiFi4EU pe 7 noiembrie 2018. În data de 11 decembrie 2018, cererea de participare a fost acceptată de Comisia Europeană, iar pe 22 februarie a fost semnat acordul de finanţare de către Municipiul Bucureşti şi Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele.

Prin intermediul iniţiativei, CE doreşte să promoveze accesul gratuit la internet WiFi în spaţii publice precum parcurile, pieţele, clădirile publice, bibliotecile, muzeele şi centrele de sănătate, peste tot în Europa. Programul WiFi4EU va finanţa echipamentele şi costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar beneficiarii (n.n.- PMB) vor plăti pentru conectivitate (abonament la internet) şi întreţinerea echipamentului timp de cel puţin trei ani. Solicitanţii trebuie să propună echiparea unor zone în care nu există deja o conexiune WiFi gratuită.

Leave a Comment