Share

Gabriela Firea va semna acordul cu Lime Technology pentru implementarea sistemului „Electric Scooter Sharing” în București

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a fost împuternicită de CGMB să semneze un acord de cooperare privind implementarea unui proiect-pilot de transport alternativ ce permite oamenilor împrumutarea de trotinete electrice, conform unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General. Deocamdată nu au fost anunțate tarifele acestui nou serviciu.

„Se aprobă Acordul de Cooperare între Municipalitatea Bucureşti şi Lime Technology Network SRL referitor la implementarea unui proiect-pilot de transport alternativ de tipul «Electric Scooter Sharing» în Municipiul Bucureşti (…) Se împuterniceşte primarul general al Municipiului Bucureşti să semneze pentru şi în numele Municipiului Bucureşti, acordul de cooperare”, se arată în proiectul adoptat.

Conform acordului, sistemul de electric scooter sharing este un serviciu comun, care pune la dispoziţie şi permite oamenilor să împrumute o trotinetă electrică pentru o perioadă scurtă de timp.

Electric Scooter Sharing-ul imaginat de Lime Technology Network SRL se bazează pe „un device discret” montat pe trotineta electrică, controlat printr-o aplicaţie de telefon.

„Utilizatorul poate ridica sau poate parca trotineta electrică într-o multitudine de spaţii create în puncte esenţiale ale oraşului. De asemenea, interacţiunea cu sistemul se face numai prin telefonul mobil sau un device similar. Identificarea locaţiei unei trotinete electrice disponibile, rezervarea acesteia, funcţia de autolock, plata prin intermediul telefonului, GPS tracking sau senzor de mişcare sunt atributele specifice ale acestui device”, se stipulează în acord.

Utilizatorul întrebuinţează trotineta electrică atât cât are nevoie şi o poate lăsa într-o multitudine de spaţii în interiorul oraşului, în funcţie de plasarea sa la finalul utilizării.

„Trotinetele electrice Lime vor fi limitate la o viteză maximă de 24 km/h, astfel încât, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, acestea nu se vor încadra la categoria moped, respectiv nu se vor încadra la categoriile de vehicule pentru care se eliberează permis de conducere”, prevede acordul.

Rolurile şi responsabilităţile Lime Technology Network SRL în implementarea proiectului sunt să pună la dispoziţia cetăţenilor Bucureştiului un sistem de tip Electric Scooter Sharing, după cum urmează: 1.000 de trotinete electrice pe perioada valabilităţii acordului, parcări în format fizic pentru trotinetele electrice şi parcări în format virtual (zone desemnate de aplicaţie, unde utilizatorul e obligat să parcheze, pentru a nu crea dezordine); implementarea unui sistem de management online care să asigure funcţionalitatea proiectului; implementarea unui sistem de închiriere cu ajutorul dispozitivelor smart a trotinetei electrice prin sistem GPRS, GPS şi Bluetooth – prin aplicaţia Lime; promovarea site-ului www.pmb.ro.

Toate costurile legate de implementarea proiectului-pilot vor fi suportate de Lime Technology Network SRL, Municipiul Bucureşti neangajându-se din punct de vedere financiar.

Perioada de valabilitate a acordului începe de la data semnării şi încetează pe 20 decembrie 2019. După analiza rezultatelor obţinute în urma implementării proiectului-pilot, în situaţia în care reiese necesitatea şi oportunitatea proiectului, există posibilitatea prelungirii actului existent sau încheierea unuia nou.

„Analizând noile modalităţi de transport alternativ aflate în derulare şi pe piaţa globală, unde sistemul de tip Electric Scooter Sharing a devenit rapid un mijloc de transport de notorietate, datorită disponibilităţii şi proximităţii trotinetelor electrice pentru închiriat, considerăm că în condiţiile actuale de trafic supraaglomerat, mai ales în centrul Capitalei, ar aduce numeroase beneficii locuitorilor oraşului”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Leave a Comment