Share

Polonia și Bulgaria, de miercuri fără gaz rusesc

Compania rusă Gazprom a anunțat că sistează de pe 27 aprilie livrările de gaz către Polonia și Bulgaria.

Gigantul rus Gazprom va sista începând de miercuri livrările de gaz către Polonia, a anuțat marţi seara compania poloneză PGNiG citând o informare a partenerului rus.

„Pe 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG despre intenţia sa de a suspenda complet livrările în cadrul contractului Yamal din 27 aprilie”, a menționat operatorul polonez, precizând că Polonia este pregătită să-şi completeze necesarul de gaz din alte surse.

Anterior, datele furnizate de operatorii de sistem din Uniunea Europeană au arătat că livrările de gaz via conducta Yamal-Europe care trece prin Belarus şi Polonia au fost oprite, dar au fost reluate marţi seara.

Aprovizionarea cu gaz a Poloniei este în siguranţă, a informat Ministerul Mediului de la Varşovia, adăugând că nu este nevoie să fie scoase gaze din rezerve iar livrările către consumatori nu vor fi întrerupte.

La câteva ore după acest anunțul polonezilor, și din Bulgaria a venit unul similar. La ora 22.00 a zilei de 26 aprilie operatorul bulgar Bulgargaz EAD a anunțat că a primit o notificare cu privire la întreruperea livrărilor de gaz.

„Bulgargaz EAD a primit o notificare că livrările de gaze naturale de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, notează compania bulgară.

Sistarea livrărilor de gaz are loc în ciuda faptului că partea bulgară și-a îndeplinit obligațiile și a efectuat toate plățile necesare în timp util, strict și în conformitate cu clauzele contractuale, a menționat Bulgargaz.

Anterior, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase” după invadarea Ucrainei să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

În acest context, în cursul zilei de 26 aprilie, Gazprom a anunţat că Polonia va fi nevoită să înceapă să facă plăţi în conformitate cu noua schemă, începând chiar de marţi. Gazprom nu a dorit să comenteze cu privire la comunicatul celor de la PGNiG privind o posibilă oprire a livrărilor de gaze.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrare a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

PGNiG a precizat marţi că va lua măsuri pentru a restabili livrările de gaze potrivit contractului Yamal şi că orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului. Compania poloneză a adăugat că are dreptul de a solicita despăgubiri în cazul încălcării unui contract.

Citește și:

Leave a Comment