40% dintre români economisesc tot anul pentru a merge în vacanță. Două milioane de turiști, așteptați pe litoral
Un studiu realizat în această primăvară în Polonia, România, Italia şi Spania arată că 40% dintre români economisesc tot anul pentru a avea baniii necesari vacanței. FPTR susține că litoralul românesc va înregistra în acest an un record, peste două milioane de turişti fiind aşteptaţi în unitățile de cazare.
Circa 43% dintre românii fără datorii şi 40% dintre cei cu datorii economisesc câteva luni pentru vacanţă, iar un procent similar de 40% economisesc chiar tot anul, conform unui studiu comparativ realizat la finele anului trecut pe pieţele din Polonia, România, Italia şi Spania.
Pe de altă parte, în Polonia, Spania şi Italia se observă că respondenţii îşi programează banii pentru vacanţă: persoanele fără datorii şi-ar finanţa vacanţa din venituri curente, în timp ce unele persoane cu datorii ar fi înclinate să ia un împrumut, spontan, pentru vacanţă, semnalează studiul comandat de Grupul Kruk.
Conform sursei citate, românii îşi asumă puţine riscuri şi se declară a fi prudenţi. Astfel, numai 17% dintre românii fără datorii şi 25% dintre cei care înregistrează datorii îşi asumă riscuri, în comparaţie cu spaniolii, care îşi asumă riscuri în proporţie de 30% în cazul celor cu datorii şi 27% în cazul celor fără datorii.
Totuşi, numai 10% dintre români, cu sau fără datorii, declară că preferă să încheie poliţe de asigurare pentru tot ceea ce este important, cum ar fi sănătate sau viaţă, călătorii, maşină, locuinţă şi altele. În cazul spaniolilor, situaţia este similară în rândul persoanelor fără datorii, cu un procent de 11%, în timp ce persoanele cu datorii preferă asigurările pentru orice, în proporţie de 21%. Italienii preferă să încheie numai asigurările obligatorii, au răspuns 52% dintre cei fără datorii şi 48% dintre cei cu datorii.
Grad de ocupare de 95% pe litoral
Peste două milioane de turişti sunt aşteptaţi în acest sezon estival pe litoralul ţării noastre, număr record, estimându-se că începând cu jumătatea lunii în curs, gradul de ocupare în staţiuni va ajunge la 95%, la baza acestei creşteri fiind şi acordarea voucherelor de vacanţă, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
„Anul acesta aşteptăm să fie un număr record de turişti (…) mai ales pentru că avem acele vouchere de vacanţă, care sunt o infuzie de bani în bugetul personal al turiştilor, pentru că aceste vouchere de vacanţă au adus cu 20% mai mulţi turişti decât ar fi fost fără ele şi va fi un an deosebit de bun”, a declarat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan.
El a menţionat că vârful sezonului estival va fi după 15 iulie, când gradul de ocupare în staţiunile litoralului va ajunge la 95%, până în prezent existând o scădere a vânzărilor, ca urmare a examenelor avute de elevi în această perioadă.
Referitor la creşterile tarifelor pe litoral începând cu 1 iulie, Dragoş Răducan a spus că acestea nu îi afectează pe cei care şi-au cumpărat vacanţele cu mai multe luni în urmă, majorări plătind doar turiştii care achită camerele la recepţiile hotelurilor.
„Preţurile sunt aceleaşi fiecare an, cresc la 1 iulie şi după aceea în jur de 15 iulie, cam cu 10% de fiecare dată şi afectează numai tariful de recepţie pentru turiştii care nu s-au orientat să îşi cumpere bilete cu ceva timp înainte. Cei care şi-au cumpărat bilete din toamnă, din iarnă, din primăvară au beneficiat la tarife mici, de reduceri de până la 30%”, a mai menţionat reprezentantul FPTR.
Turiştii români preferă hotelurile all inclusive
„Deşi preţurile sunt mult mai ridicate, hotelurile all inclusive sunt cele mai căutate şi primele vândute. În iulie şi august, cele mai aglomerate luni pe litoralul autohton, nu se mai găsesc locuri în unităţile din această categorie. Mai mult, în weekend-uri şi în perioadele în care sunt evenimente pe litoral precum festivaluri şi concerte, sunt epuizate locurile de cazare pe toate categoriile de clasificare, de la 2 la 5 stele. În vârf de sezon, adică în perioada 20 iulie-20 august, cu siguranţă unităţile de cazare de pe litoral vor fi insuficiente pentru a acoperi cererea din piaţă”, a declarat Loredana Stanciu, managerul Departamentului Turism Intern din cadrul agenţiei Christian Tour.
În vârf de sezon, în medie, un turist plăteşte pentru o vacanţă la un hotel all inclusive de pe litoral cu aproximativ 70% mai mult decât la o unitate de cazare similară din punct de vedere al confortului, dar care nu are acest regim de masă, menţionează analiza.
Ca urmare a introducerii tichetelor de vacanţă, hotelierii care în mod normal ar fi vândut pachete de o valoare mai mică decât cea a tichetului (1.450 de lei) au mărit tarifele prin adăugarea obligatorie a unor servicii care, în alţi ani, erau opţionale, mai semnalează analiza.
„De exemplu, hotelierii au introdus obligativitatea la un anumit tip de masă, obligativitatea unui număr minim de nopţi, astfel încât nu pot spune că au mărit tarifele, ci au folosit această măsură pentru a-şi vinde serviciile conexe cazării, venind în întâmpinarea turiştilor cu pachete speciale”, a adăugat Loredana Stanciu.
Pe de altă parte, hotelierii cu servicii de 4 şi 5 stele au înţeles şi ei potenţialul de a-şi creşte gradul general de ocupare şi au scos la vânzare pachete pentru tichetele de vacanţă în extrasezon, respectiv lunile iunie şi septembrie.
„Tichetele de vacanţă au adus în unităţile de cazare din toată ţara şi turişti care nu au plecat niciodată într-o vacanţă. Brusc, ne-am trezit cu un număr uriaş de solicitări, iar în unele perioade şi în unele zone nu există infrastructură hotelieră care să acopere necesarul. Ar trebui să avem o strategie pentru întregul an, astfel încât persoanele care nu sunt legate de vacanţa copiilor în mod special să fie atrase şi în extrasezon. De exemplu, în staţiunile balneo, sunt foarte multe hoteluri închise în perioadele de extrasezon, iar media gradului de ocupare în aceste perioade la hotelurile deschise este de aproximativ 30%”, a subliniat reprezentantul agenţiei de turism.
Pe litoralul românesc, staţiunile cele mai solicitate sunt, şi în acest sezon, Mamaia şi Eforie Nord, urmate de Venus, Jupiter, Neptun/Saturn şi Costineşti. Valoarea medie a unui pachet turistic în vârf de sezon este de 2.240 de lei/cameră, iar pentru hotelurile all inclusive cu aproximativ 70% mai mare, respectiv 3.800 de lei/cameră. Preţul mediu creşte în această perioadă, chiar şi la hotelurile care nu au sistem de masă all inclusive.
1.000 de subofiţeri ISU și 180 de poliţişti, detașați pe litoral
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, col. Daniel Popa, a anunțat că în această vară 1.088 de subofiţeri operativi vor fi detaşaţi în opt serii, împreună cu echipamentele din dotare, pentru a veni pe litoral, în sprijinul pompierilor constănţeni.
„În Constanţa, Mamaia, Eforie Nord, Mangalia şi Techirghiol, staţionează, toată vara, ambarcaţiuni ce vor interveni în cel mai scurt timp în zonele de îmbăiere, în sprijinul pompierilor constănţeni fiind detaşaţi 1.088 subofiţeri activi din cadrul a 18 inspectorate din ţară, ce vin în sprijinul cadrelor noastre, pentru asigurarea unei intervenţii rapide şi limitarea situaţiilor de urgenţă. Programul de lucru al personalului operativ din subunităţile de intervenţie va fi de 9-10 ture/lună, în regim de 24 de ore/tură, cu 48 de ore recuperare”, a declarat Daniel Popa.
„În sprijinul nostru au fost trimise suplimentar, de la inspectoratele din ţară, şapte ambulanţe SMURD tip B2 (faţă de 6 ambulanţe anul trecut), şapte şenilate (faţă de şase autospeciale anul trecut), cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă (faţă de trei în 2018 şi un microbuz pentru transport personal. În plus, în această vară mai primim în sprijin, pentru efectivele ce acţionează pe litoral, două autoturisme, o motocicletă SMURD şi o ambarcaţiune RHIB”, a mai precizat șeful ISU Dobrogea.
Totodată, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a anunțat că peste 180 de poliţişti sunt detaşaţi din ţară pe litoral, începând cu 27 iunie şi până la sfârşitul sezonului estival.
Israelienii au cheltuit peste 30 mil. euro
Pe lângă turiștii români, litoralul este tot mai căutat și de străini. Conform Corinei Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), cei peste 30.000 de turişti israelieni aduşi de turoperatorul Meshek Wings pe litoralul românesc în ultimii ani au generat încasări de peste 30 de milioane de euro.
Compania Meshek Wings a celebrat pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, al cincilea an de operare a cursei charter Tel Aviv – Constanţa. În perioada menționată, au sosit prin această firmă peste 30.000 de turişti israelieni pe litoralul românesc, dintre care 25.000 de turişti veniţi pe cursa charter Tel Aviv – Constanţa şi restul de 5000 veniţi pe circuite dinspre Bucureşti. Pentru acest an Meshek Wings estimează peste 5.000 de turişti, care vor sosi pe litoralul românesc cu două curse pe săptămână, în perioada iulie – septembrie.
Ca noutate a sezonului, turiştii israelieni aleg, în acest an, şi staţiunea Olimp, unde sunt cazaţi la un complex cu servicii all inclusive şi ultra all inclusive, însă în topul preferinţelor rămâne staţiunea Mamaia.
Citește și:
- Tot mai multe hoteluri de pe litoralul românesc oferă servicii „all inclusive”
- Voucherele de vacanță au transformat bugetarii în principali clienți ai litoralului românesc
- Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Voucherele de vacanţă ar trebui utilizate doar în extrasezon
- De unde își cumpără românii biletele pentru vacanțe