Share
Armata Română are Piranha V. Primele 36 de transportoare blindate ajung la Scorpionii Roșii

Armata Română are Piranha V. Primele 36 de transportoare blindate ajung la Scorpionii Roșii

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că primele 36 de transportoare Piranha V sunt gata de livrare, acestea adăugându-se celor două F-16 și primului sistem Patriot intrate în dotarea armatei în acest an.

Cu o întârziere de aproape doi ani, primele transportoare blindate Piranha V sunt livrate în aceste zile către batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova. Cu o activitate recunoscută internațional, „Scorpionii Roșii” au luptat în Kosovo, Bosnia, Angola, Irak și Afganistan.

Conform ministrului Nicolae Ciucă ei vor primi în aceste zile primele 36 de transportoare blindate Piranha V, după ce mașinile de luptă au trecut cu bine etapa recepţiei calitative la Uzina Mecanică Bucureşti.

„Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine şi testarea operaţională şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile”, a explicat Nicolae Ciucă.

Conform acestuia, odată cu debutul programului Piranha V, Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.

„Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha V va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Le voi cere Scorpionilor Roşii să testeze toate transportoarele Piranha V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie”, a continuat ministrul Apărării.

El a ținut să menționeze și că „până la sfârşitul anului, Armata României va mai primi două aeronave multirol F-16 Fighting Falcon şi peste două sute de autocamioane militare în diferite configuraţii, iar la începutul anului viitor Armata va avea primul sistem de rachete sol-sol HIMARS”.

Piranha V s-au lăsat așteptate

Așa cum LifeNews.ro scria la finalul lunii iunie a acestui an etapa de testare – evaluare a mașinilor blindate a început în vara lui 2020 după o întârziere majoră a programului. În luna decembrie a anului trecut compania General Dynamics (GD) anunța că trei transportoare blindate Piranha V vor ajunge în România până la finalul lui 2019, iar primul lot de 36 de unități va fi complet în februarie 2020.

La vremea respectivă, reprezentanții GD notau că România deținea 20 de transportoare blindate de tip Piranha V. După ce primul lot de 36 de vehicule blindate va fi complet, arată reprezentanţii GD, procesul de fabricaţie va continua la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB).

„UMB este partenerul nostru pe termen lung. A fost ales acum doi ani, iar investiţia nu este doar pentru acest program. O să vedem care sunt opţiunile, în viitor”, declara în decembrie 2019 Stefan Stuck, director International Business & Services Europa de Sud-Est al General Dynamics European Land Systems.

Piranha V Romania

Potrivit acestuia, următoarele etape ale proiectului – sablarea, vopsirea şi asamblarea finală trebuiau realizate la fabrica din Bucureşti.

„Dacă ne referim la cele 36 de vehicule care sunt produse acum – 10 au fost asamblate în România, restul în Elveţia, dar, pas cu pas, în următoarea etapă, procesul de asamblare va fi mai amplu”, afirma Stuck.

Transportoarele Piranha V au fost contractate în ianuarie 2018 pentru circa 895 de milioane de euro de la General Dynamics, care deţin şi o capacitate de producţie în Elveţia. Contractul presupune achiziţia a 227 de transportoare din care o parte ar trebui să fie asamblate în Romania.

Citește și:

Leave a Comment