Share

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Trust Motors preia reprezentanța Opel Automotive

Consiliul Concurenţei a anunțat astăzi că a avizat tranzacția prin care Trust Motors intenţionează să preia Opel Automotive.

În urma acestei aprobări, Trust Motors, importatorul mărcilor grupului PSA în România – Citroen, DS și Peugeot, poate îngloba și activitatea reprezentanței Opel în România.

Opel Automotive SRL, entitate înfiinţată în scopul încheierii acestei tranzacţii, va prelua întreaga activitate desfăşurată de Opel pe piaţa din România, respectiv distribuţia angro de vehicule noi marca Opel, precum şi distribuţia angro a pieselor de schimb pentru marca Opel şi a pieselor de schimb pentru marca Chevrolet.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa româƒnească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

Trust Motors, pe locul 3 în clasamentul importatorilor din România

Preluarea mărcii germane Opel de grupul francez PSA Peugeot – Citroen a dat naștere, încă din 2017, unor zvonuri privind modificarea structurii comerciale inclusiv în România.

La aproape trei ani de la acel moment, germanii din grupul PSA au decis să transfere operațiunile comerciale ale mărcii Opel de la reprezentanță către Trust Motors. Astfel, în portofoliul companiei deținută de Gheorghe Dolofan se vor afla toate mărcile PSA – Citroen, DS, Peugeot și Opel.

În comunicatul dat publicității în iulie 2020, oficialii Opel menționau că „la finalizarea tranzacției planificate, Trust Motors SRL va deveni importator pentru România prin achiziționarea businessului local Opel. Angajații Opel vor fi transferați conform legilor aplicabile (comunicare separată, la o dată ulterioară), cel mai târziu la data la care tranzacția va fi finalizată”.

Xavier Duchemin, Managing Director Sales, Aftersales și Marketing al Opel/Vauxhall, a declarat că „această decizie reflectă încă o dată scopul planului strategic PACE! și va ajuta la stabilirea unei structuri de vânzare mai agilă, mai eficientă și, prin urmare, mai competitivă, în anumite țări europene. Suntem siguri că marca noastră va performa și mai bine în România, de acum înainte”.

Iar Andrei Iacob, CEO Trust Motors, a menționat că „este un pas înainte, important în parteneriatul cu Grupul PSA. Avem o lungă istorie de colaborare fructuoasă și sunt convins că această preluare aduce o valoare semnificativă pentru toate părțile interesate și ne va ajuta să gestionăm împreună, cu succes, provocările aduse de noua eră a mobilității și electrificării auto. Suntem pregătiți să ne adaptăm responsabil noii dimensiuni și avem experiența și resursele necesare pentru a consolida mai departe businessul Opel în România“.

Implicațiile acestei decizii sunt majore pe piața din România. Pe lângă faptul că reprezentanța Opel își pierde controlul asupra rețelei de dealeri/importatori ai mărcii, Trust Motors devine unul dintre cei mai importanți importatori de mașini din România. Mai exact, dacă până în această vară compania ocupa doar locul șapte in clasamentul realizat după unitățile comercializate, înglobarea vânzărilor Opel o propulsează pe locul trei, după Renault Commercial Roumanie (Dacia, Renault, Nissan) și Porsche Romania (Audi, Porsche, Seat, Skoda, Volkswagen), dar peste CNV Ford România, Hyundai Auto România și Toyota România.

Conform datelor de înmatriculări din perioada ianuarie – iunie 2020, Trust Motors, împreună cu Opel, ocupă o cotă de piață de 7,18%, corespunzătoare unor vânzări de 3.562 de unități.

La finele lunii iulie, Opel a anunţat că intenţionează să coordoneze afacerea din România printr-un nou importator local independent.

Citește și:

Leave a Comment