Share

Franța înăsprește măsurile privind izolarea la domiciliu. Populația, somată să „nu plece în weekend”

Statul francez pare gata de a înăspri măsurile impuse pentru repesctarea izolării la domiciliu. Ministrul sănătății i-a somat pe francezi să nu plece în weekend pentru că există riscul transportului virurului în loclaitățile rurale.

Agenția de presă franceză, AFP, notează că restricţiile franceze la ieşirea din casă – o parte a eforturilor autorităţilor de a controla propagarea coronavirusului – sunt pe cale să se înăsprească.

Ministrul de interne avertizase încă de vineri că recomandările de izolare vor fi aplicate „într-un mod şi mai strict” în acest weekend pentru a permite stăvilirea pandemiei de Covid-19.

Măsură „insuficient respectată”

Autorităţile franceze erau hotărâte sâmbătă să impună aplicarea izolării la domiciliu decise pentru limitarea epidemiei de coronavirus, care a ucis deja 450 de persoane în ţară, considerând-o insuficient respectată.

Restricţiile decretate pentru a limita propagarea noului coronavirus vor fi aplicate „într-un mod şi mai strict”, a avertizat ministrul de interne Christophe Castaner, prin controale în gări (vor circula doar 15% dintre trenurile pe marile linii) şi în aeroporturi.

Amenzile de 135 de euro vor fi mărite în caz de „încălcare a interdicţiilor de deplasare în afara domiciliului propriu”. Persoane deja atenţionate verbal pentru ieşiri nejustificate au fost arestate pentru „punerea în pericol a vieţii altora”.

Dispozitivul operaţiunii Sentinelle de luptă împotriva terorismului va „creşte în putere” în cadrul luptei împotriva coronavirusului, a mai declarat Christophe Castaner.

Puteți transporta virusul fără să știți în localitățile rurale

„Nu plecaţi în weekend!”, insista vineri directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon. În timp ce epidemia exercită o presiune enormă asupra serviciilor de sănătate, „riscaţi să transportaţi fără să ştiţi virusul din mari oraşe spre localităţi rurale” sau să sosiţi „într-o zonă unde nu există neapărat infrastructuri sanitare capabile să îngrijească mulţi bolnavi”.

Cele şapte regiuni mai afectate sunt Grand Est, Corsica, regiunea pariziană Ile-de-France, Hauts-de-France, Bourgogne-France-Comte, Auvergne-Rhone Alpes şi de acum Nouvelle-Aquitaine.

Prelungirea izolării, decretată până la sfârşitul lunii martie, „nu a fost decisă”, potrivit lui Christophe Castaner. Dar totul lasă să se presupună că aceasta se va face mai devreme sau mai târziu, la fel ca în Italia, care înregistrează cel mai mare număr de decese în lume.

Izolarea va putea să înceteze „când virusul nu va mai circula”, a spus Olivier Veran, ministrul sănătăţii, estimând numărul bolnavilor în Franţa la 20.000. Majoritatea dintre ei nu sunt testaţi, deci nedetectaţi.

Leave a Comment