Share
Miliardarii deceniului: Ei și-au majorat cel mai mult averile în ultimii 10 ani

Miliardarii deceniului: Ei și-au majorat cel mai mult averile în ultimii 10 ani

De la Jack Ma, până la Amancio Ortega sau Jeff Bezos, numele celor mai bogați oameni de pe planetă sunt prezente an de an în clasamente. Iată un Top 10 al miliardarilor care și-au majorat cel mai mult averile între 2010 și 2020.

Se spune că e de preferat să nu întrebi un om bogat cum a reușit să ajungă la primul milion de dolari. Fie pentru că nu îți va răspunde, fie pentru că replica lui nu va fi deloc plăcută. De asemenea, matematica spune că o creștere de 10% e mult mai ușor de obținut dacă ea are loc de la 1 la 10 e decât de la 1.000 la 1.100. Doar că, în cazul celor mai bogați oameni din lume ambele teorii sunt, parțial, false. Nimeni nu mai întreabă astăzi un miliardar din clasamentul celor mai bogați oameni din lume cum a făcut primul milion, ci, mai degrabă, cum are de gând să își majoreze veniturile în viitor. Și oricine poate spune că unui miliardar îi e mult mai ușor să își crească averea cu 10% decât unui om „obișnuit” care încearcă din răsputeri să ajungă la primul milion de dolari. Cu mai mult sau mai puțin succes.

Ei bine, o dovadă a celor de mai sus este clasamentul Forbes al miliardarilor care și-au majorat cel mai mult averile în ultmii zece ani. Toți sunt membri de frunte ai clasamentului celor mai bogați oameni din lume de ani buni, iar ultimul deceniu a fost extrem de profitabil pentru ei.

Pe locul 10 în acest Top demn de invidiat este chinezul Jack Ma, un fost profesor de engleză care și-a clădit un imperiu pornind de la numai 60.000 de dolari. Deținător a 60% din gigantul Alibaba și al celui mai valoros unicorn din lume, Ant Financial, Jack Ma este în prezent cel mai bogat om din China. În 2010 el avea o avere estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, iar în prezent aceasta a urcat cu 40,8 miliarde până la 42 mld. USD.

Pe poziția a noua în acest clasament se află americanul Sergey Brin, a cărui avere, în mare parte generată de acțiunile avute la compania care deține Google.com, Alphabet, a urcat cu 41,3 mld. USD, de la 17,5 miliarde în 2010 până la 58,8 miliarde la finalul lui 2019.

Mai puțin cunoscut, Steve Ballmer este unul dintre cei care s-au îmbogățit grație deținerii unei părți din Microsoft. Averea lui a crescut în ultimii zece ani cu 41,8 miliarde de dolari, de la 14,6 mld. în 2010 la 56,3 mld. în 2019.

Poziția a șaptea este ocupată de Warren Buffett, miliardar a cărui avere obținută prin Berkshire Hathaway a crescut cu 41,8 mld. USD, de la 47 mld. în 2010 până la 88,8 mld. în 2019.

Un loc mai sus se află Larry Page, un alt partener în Alphabet, care și-a majorat bogăția cu 43,5 mld. USD, iar pe poziția a cincea se găsește Amancio Ortega, vizionarul deținător al Inditex – companie care deține mărci precum Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius sau Oysho – care a știut să-și majoreze averea cu 49,9 miliarde de dolari după ce, în 2010, avea „doar” 25 de miliarde.

Locul 4 este ocupat de apreciatul Bill Gates, om de afaceri care a renunțat recent la o mare parte dintre acțiunile deținute la Microsoft pentru a își diversifica portofoliul. El avea deja în 2010 peste 53 mld. USD, iar ultimul deceniu a adăugat la această sumă 54,6 mld.

Ultima treaptă a podiumului miliardarilor care și-au majorat cel mai mult averea în ultimul deceniu este ocupat de tânărul deținător al Facebook, Mark Zuckerberg. El avea în 2010 numai 4 miliarde de dolari, dar grație creșterii de 68 mld. realizată între 2010 și 2019 are acum 72 mld. USD.

Locul 2 îi revine spectaculosului Bernard Arnault, omul din spatele grupului francez LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy) care a cumpărat cu doar câteva săptămâni în urmă celebra companie Tiffany & Co. Acesta avea acum zece ani 27,5 mld. USD, iar acum a ajuns la 107,7 mld. ceea ce înseamnă că și-a majorat averea cu 80,2 mld. USD.

Primul loc al Top 10 este ocupat, cum altfel, de cel care a transformat Amazon într-un gigant mondial invidiat de mulți. Jeff Bezos avea acum zece ani 12,3 miliarde de dolari, iar creșterea spectaculoasă a averii sale, de 97,4 miliarde, l-a dus la finalul lui 2019 până la 109,7 mld. USD. Ar mai trebui spus că Bezos este în prezent și ocupantul primului loc din clasamentul celor mai bogați oameni din lume după ce, în 2010, el se afla doar pe poziția 43.

Leave a Comment