Share

Cum decizia privind noua uzină întârzie, Volkswagen ar putea asambla viitorul Passat la Bratislava

Publicația germană Automobilwoche susține, citând surse din cadrul grupului german, că Volkswagen ar putea asambla viitorul model Passat în Slovacia, la Bratislava, dacă decizia privind uzina din Europa de Est va întârzia.

În această săptămână este programată o întâlnire crucială a Consiliul de Supraveghere al Volkswagen în cadrul căreia ar putea fi luată decizia de a merge mai departe cu uzina din Turcia sau de a căuta un alt amplasament.

Deocamdată, cel mai puternic constructor auto european a pus în așteptare investiția de 1,3 miliarde de euro din Turcia pe fondul criticilor internaționale cu privire la operațiunile militare ale acestui stat în Siria.

Numai că Volkswagen nu își permite o întârziere prea mare în acest caz. Asta pentru că planul de producție prevede ca noua uzină să funcționeze până în octombrie 2022. Atunci, fabrica din Emden, Germania, va trece de la producția modelului Passat la construirea de mașini complet electrice.

O soluție temporară ar fi, conform Automobilwoche, mutarea asamblării Passat la uriașa uzină a grupului de la Bratislava, Slovacia, de pe liniile căreia ies în prezent modele precum Volkswagen Touareg, Audi Q7, dar și micile Volkswage Up!, Seat Mii și Skoda Citigo. Acestea din urmă se vând însă în volume tot mai mici și, prin urmare, ar putea face loc altor produse.

Jurnaliștii Automobilwoche, susțin și că oficialii germani au decis deja să mute o parte din producția SUV-ului Skoda Karoq tot la Bratislava pentru a ridica parțial presiunea enormă aflată pe umerii angajaților grupului din Cehia.

Stephan Weil, prim-ministru al Saxoniei Inferioare și membru al Consiliului de Supraveghere al Volkswagen, a anunțat că se opune ferm ca Turcia să devină bază de producție pentru grupul german. Iar decizia acestuia este extrem de importantă dat fiind faptul că landul pe care îl reprezintă deține aproape 20% dintre voturi în cadrul Consiliului de Supraveghere.

Cu câteva săptămâni în urmă, Volkswagen părea să fi ales pentru noua uzină din Europa de Est zona Manisa, la 40 km nord-est de Izmir, pe coasta de vest a Turciei. Acolo ar trebui ca, din 2022, să fie asamblate modele precum noua generație Passat, dar și Skoda Superb sau mici SUV-uri.

Bulgaria, România și Serbia speră acum ca Volkswagen să revină la lista scurtă de zone pe care le selectase înainte de a decide în favoarea Turciei.

Citește și:

Leave a Comment