Ambasadorul Chinei: Ca să puteţi urca în trenul nostru rapid, trebuie să vă sincronizaţi ideile şi concepţiile de dezvoltare cu China
Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Jiang Yu, a declarat că potenţialul economic şi geografic al României trebuie valorificat prin parteneriate avantajoase pentru ambele părţi.
Potenţialul economic şi geografic al României trebuie valorificat în noul context economic global prin parteneriate avantajoase pentru ambele părţi, a declarat, pentru Agerpres, ambasadorul Republicii Populare Chineze, Jiang Yu, în urma mai multor întâlniri cu mediul de afaceri din judeţul Maramureş.
„Ideea este să înțelegem prioritățile relației dintre China şi România. Să putem să valorificăm pe deplin potenţialul imens al României. Trebuie, pe de altă parte, să găsim parteneriate adecvate de colaborare în viitor, să punem în aplicare acţiuni concret și să vedem rezultate concrete. Înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, filiala din Maramureş, înseamnă a atrage mai multe investiţii străine în judeţ, pentru a juca mai departe rolul de a lega, interconecta nevoile şi firmele dintre cele două ţări, să putem a aduce la un loc toată energia şi puterea participanţilor. Noi dorim să consolidăm colaborarea cu ei în continuare (CCIRC n.r.), în special să putem consolida contactele directe dintre firmele noastre – Business to business – şi din partea noastră, cele două guverne (român şi chinez n.r.) vor acorda facilităţile necesare mediului de afaceri, politicile adecvate şi cadrul juridic potrivit”, a spus Jiang Yu după o vizită în Maramureș unde s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor firme românești.
Ea a susţinut că, în perspectiva apropiată, România poate deveni un partener economic important pentru China.
„România este un partener tradiţional al Chinei, dar poate să devină un partener mai important de colaborare în viitor. Noi am semnat memorandumul interdepartamental de colaborare în cadrul iniţiativelor The Belt and Road Initiative. Dorim să semnăm şi parteneriatul guvernamental, este un act decisiv şi trebuie să fie semnat înainte de toate. Cât despre interconectare, este vorba despre Asia şi Europa, dar şi în invers. Și România chiar se află în acest proces. România susţine mereu interconectarea dintre Asia şi Europa, indiferent dacă e vorba de politicile de strategie ale Uniunii Europene sau iniţiativele din China. Partea chineză susţine firmele noastre să participe la construirea reţelelor de transport în România. Dorim foarte mult să ridicăm nivelul de colaborare bilaterală dintre China şi România la un nou nivel”, a menţionat Jiang Yu.
Diplomatul chinez a susţinut că România trebuie să-şi sincronizeze ideile şi concepţiile pentru “a urca în trenul dezvoltării” alături de China.
„Ca să puteţi urca în trenul nostru rapid, trebuie să sincronizaţi ideile şi concepţiile de dezvoltare cu China (…) Ne bucurăm de faptul că partea română acordă o mare importanţă şi susţine colaborării dintre cele două ţări, în cadrul iniţiativelor The Belt and Road Initiative, pentru că, pe deoparte, este o iniţiativă care va conecta cele două ţări, iar pe de altă parte, este în conformitate cu situaţia lumii de astăzi. Cu siguranţă avem un potenţial mare pe care putem să-l valorificăm”, a mai spus ea.
Diplomatul chinez s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute în judeţul Maramureş pentru a participa la o întâlnire cu mediul de afaceri. A vizitat grupul de firme ATP Exodus care asamblează din acest an camioane pentru care utilizează și echipamente produse de compania chineză Weichai.