Share

Vitesco Technologies, parteneriat cu Renault pentru sisteme de electronică de putere

Vitesco Technologies, companie prezentă și în România, și Renault Group au anunțat semnarea unui parteneriat strategic vizând dezvoltarea în comun a așa-numitului «One Box».

Companie din domeniul tehnologiilor de transmisie moderne și soluțiilor de electrificare, Vitesco Technologies, va dezvolta și produce împreună cu Renault sisteme de electronică de putere pentru grupuri motopropulsoare electrice și hibride.

În cadrul acestui acord, cei doi parteneri își vor uni forțele, contribuind prin experiența lor la dezvoltarea în comun a unui concept de electronică de putere unic pe piață. Renault Group va oferi expertiza sa în domeniul electric și hibrid în timp ce Vitesco Technologies va oferi tehnologiile și procesele sale „best in class”.

Obiectivul este de a crea o unitate electronică esențială care include toate componentele într-un singur ansamblu: transformatorul DC-DC, încărcătorul de bord OBC și invertorul. Echipele Renault Group și Vitesco Technologies vor defini produsele și procesele de asamblare ale acestui «One Box» folosind cele mai noi tehnologii de vârf pentru a asigura cel mai bun nivel de competitivitate în termeni de randament și de cost.

Transformatorul DC-DC este un circuit de electronică de putere care transformă tensiunea înaltă de curent continuu a bateriei pentru a alimenta rețeaua de tensiune joasă de 14 V a mașinii.

Încărcătorul de bord OBC (On Board Charger) este un circuit de putere care permite încărcarea bateriei de tracțiune de înaltă tensiune de la rețeaua electrică.

Invertorul este un circuit care gestionează motorul electric cu curent alternativ pornind de la tensiunea continuă a bateriei de tracțiune. Invertorul controlează viteza motorului, tracțiunea și recuperarea de energie în timpul frânării.

Conceptul «One Box» se remarcă prin caracterul său compact (ocupând un volum cu 45 % mai mic) și prin greutatea scăzută, ceea ce va permite ca viitoarele vehicule Renault să ofere mai mult spațiu interior și un confort sporit. Configurațiile și asamblarea diferitelor componente de bază vor fi adaptate pentru tipurile de motoare electrice și hibride. Echipele de dezvoltare ale platformei își vor avea sediul în orașul Toulouse.

Acest «One Box» urmează să echipeze vehiculele electrice și hibride de înaltă tensiune ale gamei Renault începând din 2026. Obiectivul vizat de Renault Group este ca producția sistemului să se realizeze în Franța pentru vehiculele 100% electrice. Cu acest nou parteneriat, Renault Group își extinde controlul asupra lanțului de valoare electric integrând acest sistem compact unic de electronică de putere.

În cadrul acestui parteneriat, Renault Group va încheia cu Vitesco Technologies un contract pe mai mulți ani prin care compania germană va furniza electronica de putere pentru vehiculele hibride ale Renault. În plus, Vitesco Technologies va furniza Renault Group un „High Voltage Box”, care va combina transformatorul DC/DC și încărcătorul, pentru vehiculele electrice cu baterie începând din 2025.

Vitesco Technologies este un furnizor auto de tehnologii de transmisie, cu sediul la Regensburg, în Germania. Compania, care a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 8,3 miliarde de euro, are 37.000 de angajați care lucrează în 50 de uzine din întreaga lume.

Mai exact, Vitesco Technologies nu este altceva decât fosta divizie Powertrain a grupului german Continental care a devenit prima parte a marelui furnizor de componente auto care și-a finalizat realinierea la un nou model de business devenind independentă în 2019.

În România, Vitesco Technologies are centre de inginerie la Timișoara, Sibiu și Iași, precum și o fabrică lângă Brașov, la Ghimbav.

Citește și:

Leave a Comment