Share

Un fond de investiții ceho-slovac încearcă preluarea retailerului geman Metro AG

EP Global Commerce, vehiculul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), a anunţat o ofertă de preluare a Metro AG, care evaluează retailerul german la 5,8 miliarde de euro. Oficialii Metro au anunţat că oferta nesolicitată subevaluează substanţial compania şi îi sfătuiesc pe acţionari să aștepte clarificări.

Conform agenției AFP, EP Global Commerce deţine deja o participaţie de aproape 11% în Metro, iar oferta grupului ceho-slovac este de 16 euro pentru fiecare acţiune obişnuită şi 13,80 pentru fiecare acţiune preferenţială, reprezentând o primă de 34,5% faţă de august 2018, când Global Commerce a făcut investiţia sa iniţială. Oferta „reprezintă o oportunitate unică” pentru acţionari, ţinând cont de situaţia dificilă şi de dificultăţile cu care se confruntă Metro, se arată într-un comunicat al EP Global Commerce.

După ce a anunțat că va studia oferta, Metro a precizat că oferta nesolicitată pentru preluarea sa de către EP Global Commerce o subevaluează substanţial şi îi sfătuieşte pe acţionari să nu adopte o decizie până la momentul la care conducerea va face noi declaraţii.

EP Global Commerce, vehiculul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), au indicat și că la Metro sunt necesare schimbări, dar au dat asigurări că nu vor închide magazine în Germania şi pe pieţele de bază şi nici nu vor face concedieri substanţiale.

Kretinsky, a cărui avere este estimată de Forbes la 2,3 miliarde de euro, a făcut multe achiziţii în Europa în ultimii ani, în special în energie, şi a preluat o parte din posturile de radio din Europa de Est aparţinând grupului francez de media Lagardere, inclusiv cele din România, incluzând Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM. El deţine şi clubul de fotbal Sparta Praga. De asemenea, Daniel Kretinsky, care conduce şi grupul energetic ceh EPH, s-a declarat convins că poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea Metro.

Metro Cash&Carry a fost primul retailer care a intrat în România după Revoluție, în 1996. Astăzi, reţeaua de la noi numără 32 de magazine în 24 de oraşe. Compania germană operează în 26 de ţări, având 771 de magazine şi 150.000 de angajaţi. Conform Agerpres, grupul încearcă să vândă lanţul de magazine Real, care înregistrează pierderi, precum şi subsidiara din China.

Leave a Comment