Share

Noi proiecte ale primarului Firea: sală polivalentă, opt pasarele și un pod în zona Andronache

Consilierii generali ai Primăriei Municipiului București (PMB) au aprobat ieri trei proiecte importante pentru Capitală. Opt pasaje pietonale în valoare de 17,21 milioane de euro, o sală polivalentă de 138 de milioane și un pod de 42 de milioane se vor construi în următorii ani.

Cele opt pasarele pietonale „vor aduce beneficii atât pietonilor cât și șoferilor, iar suma totală estimată se ridică la 17,21 milioane euro. Proiectul va avea drept consecințe directe fluidizarea traficului pe arterele peste care vor fi construite pasarelele și creșterea siguranței pietonilor”, a declarat Gabriela Firea. Deși pot fi utile pentru motivele enumerate de primarul general, pasarelele sunt însă contra curentului european care presupune inhibarea traficului rutier și punerea unor spații cât mai mari la dispoziția pietonilor. De asemenea, merită menționat că soluțiile tehnice pentru realizarea acestor pasarele nu au fost făcute publice, în acest moment nefiind clar dacă, în afară de scări, vor fi puse la dispoziția pietonilor scări rulante, lifturi sau, măcar rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

Conform PMB, sumele estimate, pentru fiecare pasarelă în parte, sunt urmatoarele: Șos. Mihai Bravu nr. 30 (2,1 milioane euro), Șos. Alexandriei nr. 2 – iesire Bucuresti-Bragadiru (2,06 milioane euro), Calea Grivitei – RATB Carpati (2,9 milioane euro), Bd. Doamna Ghica – RATB Dimitrie Grozdea (2,1 milioane euro), Șos. Pipera – sediu Prefectura Pasapoarte (2 milioane euro), Șos. Pipera nr. 63-65 (2 milioane euro), Str. Liviu Rebreanu – la Park Lake Mall (2 milioane euro), Bd. Iuliu Maniu – la Cora (2,05 milioane euro).

Tot ieri a fost aprobat proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului „Nod Andronache – Inchidere Inel Median”. Gabriela Firea susține că „pasajul suprateran din zona Andronache face parte din inelul median de circulație în zona de Nord. Proiectul presupune amenajarea carosabilului cu patru benzi de circulație, trotuare, iluminat public, precum și devierea/relocarea rețelelor de utilități. Odată realizat, pasajul va contribui la fluidizarea circulației în zonă, cu efecte directe asupra scăderii nivelului de noxe”.

Costul total al investiției este de 42 milioane de euro, din care 26 milioane euro lucrări de construcții și montaj. Termenul de finalizare este de 2 ani.

O sală polivalentă cu 20.000 de locuri

La propunerea Gabrielei Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat și proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții „Sală Multifuncțională – Complex Sportiv Lia Manoliu”. Gabriela Firea a explicat că indicatorii tehnico-economici sunt rezultați din studiul de fezabilitate întocmit de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă SA. „Realizarea unei săli polivalente reprezintă un proiect deosebit de important, așteptat de toți bucureștenii și nu numai. Este vorba despre o Sală Polivalentă de mare capacitate, circa 20.000 de locuri, care să găzduiască jocuri sportive de cel mai înalt nivel, precum și concerte sau alte evenimente culturale. Odată finalizat, acest obiectiv de investiții va avea o contribuție majoră în creșterea atractivității turistice a Bucureștiului”, a declarat Firea.

În prezent, România are doar două săli polivalente moderne, la nivel occidental, la Cluj-Napoca și Craiova.

Gabriela Firea a menționat și că durata de execuție va fi de maximum trei ani. Sala va dispune și de o parcare subterană cu 380 de locuri și cinci terenuri de sport adiacente construcției. Costul total estimat al investiției este de 138 milioane euro, din care 103 milioane euro corespund lucrărilor de construcții și montaj. Sala multifunctională va fi realizată în incinta Complexului Sportiv Lia Manoliu, în apropierea Arenei Naționale.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment