Share

Tona de boabe de cacao a depășit 9.000 de dolari. Mai mult decât cea de cupru!

Tendinţa de creştere a cotaţiilor la cacao a continuat în ultimele luni astfel încât tona de boabe cacao a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 9.000 de dolari.

Producătorii de ciocolată au avertizat încă din vara anului 2023 că produsele lor se vor scumpi substanțial din cauza prețului tot mai mare al boabelor de cacao.

„Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari”, susţinea atunci Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Acum, cotaţiile futures pentru cacao au crescut cu aproape 50% numai în luna martie şi aproape s-au dublat comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului. Recoltele slabe provocate de condiţiile meteo nefavorabile şi pagubele provocate de dăunători culturilor din Vestul Africii, de unde provine cea mai mare parte a ofertei mondiale de boabe de cacao, precum şi absenţa semnalelor pozitive din alte părţi au lăsat industria într-o situaţie dificilă.

Acest avans a dus preţurile la tona de cacao spre 10.000 de dolari, un nivel care în urmă cu câteva luni părea de neconceput, şi a făcut boabele de cacao mai valoroase decât cuprul, un metal de referinţă în industrie.

Luni, la Bursa de la New York, cotaţiile futures la cacao au crescut cu 2,8%, până la 9.188 de dolari. Preţurile continuă să crească în pofida faptului că un indicator tehnic este de mai multe luni în zona “overbought”.

„Ciocolata ar putea să fie chiar şi mai scumpă în perioada Sărbătorilor de Paşte din 2025, dacă bolile care afectează arborii de cacao şi evoluţiile meteo nefavorabile vor prelungi deficitul în contextul unor preţuri ridicate la zahăr”, susţine Diana Gomes, analist la Bloomberg Intelligence.

Există riscul ca situaţia de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutăţească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrişării pădurilor, ar putea să face şi mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.

Acum atenţia pieţelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Citește și:

Leave a Comment