Share

Spectaculosul Carnaval de la Rio debutează mâine

Cunoscutul carnaval brazilian de la Rio de Janeiro începe pe 21 februarie. Considerat cel mai mare astfel de eveniment din lume, cu aproximativ două milioane de participanţi, evenimentul are o vechime de 380 de ani.

Apogeul distracției are loc pe 23 şi 24 februarie când sunt programate paradele celor mai importante douăsprezece şcoli de samba din Brazilia. Pe parcursul evenimentului vor avea loc și câteva baluri extravagante cu participare contra-cost organizate la clubul de noapte Scala Rio, Clube dos Caicaras sau Hard Rock Cafe da Folia.

În schimb, exclusivistul bal „magic” organizat de hotelul „Copacabana Palace”, lasă deoparte „nebunia” mizând pe lux şi etichetă. Printre invitaţii acestui eveniment se numără personalităţi și vedete din întreaga lume. Un alt bal aparte este Mangueira, organizat de una dintre cele mai cunoscute şcoli de samba din Brazilia. Ambele evenimente se vor desfăşura la 22 februarie.

Pe 24 februarie, amatorii de bere vor avea parte de un bal dedicat lor, la clubul Scala, unde vor dansa pe ritmurile propuse de un DJ local şi vor putea consuma gratuit bere pe toată durata nopţii.

Diverse concerte urmează să fie organizate în apropierea Sambodromului, în Piaţa Onze. Punctul de întâlnire al amatorilor de muzică experimentală este Arcos da Lapa, centrul cultural al capitalei braziliene şi o zonă celebră pentru diversitatea stilurilor artistice.

Pe 29 februarie este programată parada campionilor, de data aceasta cuprinzând şase din trupele de samba cu cele mai convingătoare reprezentaţii din acest an.

Câştigătoarea precedentei ediţii a Carnavalului de la Rio a fost şcoala de samba Mangueira, înfiinţată în 1928, care a ajuns la cel de-al 20-lea titlu de campioană. În cadrul grandioasei sale defilări, şcoala Mangueira a adus un omagiu eroilor populari de culoare şi amerindieni ignoraţi de manualele şcolare, prezentând o versiune proprie a evenimentelor ce au marcat istoria Braziliei, precum descoperirea ţării, câştigarea independenţei şi abolirea sclaviei.

Şcoala Mangueira a câştigat şi ediţia din 2016 a Carnavalului de la Rio, când a prezentat o defilare dedicată cântăreţei populare Maria Bethania.

Considerat un demn continuator al sărbătorilor romane şi greceşti de la începutul primăverii, istoria Carnavalului din Rio începe în jurul anilor 1600, când coloniştii portughezi din America de Sud obişnuiau să ţină o petrecere fastuoasă înaintea intrării în postul Paştelui. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, se pare că însuşi termenul „carnaval” provine din „carnevale”, care însemna „fără carne”, semnificând, în sens larg, detaşarea de plăcerile trupeşti. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunţa, de fapt, intrarea în post.

Dar nu aceasta a fost denumirea iniţială a evenimentului, care avea să poarte, mai întâi, numele de „entrudo”. O tradiţie în cadrul entrudo era ca participanţii de viţă nobilă şi cei mai avuţi să se stropească cu parfum.

Pe 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine şi în Brazilia, de data aceasta voioşia, petrecerile şi dansurile fiind permise fără nicio reţinere. Acesta este considerat adevăratul debut al Carnavalului de la Rio.

În următorii o sută de ani, carnavalul a căpătat unele influenţe venite din partea petrecerilor asemănătoare din Nisa şi Veneţia. Au apărut costumaţiile şi măştile, uneori permise, alteori interzise de autorităţile vremii.

Un carnaval brazilian rămas în istorie datorită fastului său a fost cel din 1763, când a fost sărbătorit regele Iosif I al Portugaliei. Un alt an esenţial în istoria Carnavalului de la Rio a fost 1786, anul căsătoriei lui Ioan al VI-lea al Portugaliei cu Carlota Joaquina a Spaniei. Atunci se pare că şi-au făcut pentru prima dată apariţia pe străzile oraşului brazilian carele alegorice.

Ultima importantă modificare în existenţa carnavalului s-a petrecut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când dansul samba a început să devină un fenomen de masă în Brazilia. Inevitabil, Carnavalul de la Rio a integrat şi, ulterior, promovat acest dans. Competiţia dintre diferitele şcoli de samba devenise atât de importantă în cadrul carnavalului, încât în 1984, a fost realizat celebrul Sambodrom.

Sambodromul, practic o scenă imensă, este locul unde concurează şcolile de samba în timpul carnavalului. Se află pe bulevardul Marques de Sapucai, în cartierele Centro şi Cidade Nova din Rio de Janeiro. A fost proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, iar lucrările de construcţie s-au încheiat în 1984. Măsoară 570 de metri în lungime şi 12 metri în lăţime, conform sambadrome.com. În lateral sunt construite două tribune paralele, ce însumează 90.000 de locuri.

În prezent, Carnavalul de la Rio are loc în diverse locuri şi zone ale oraşului, inclusiv favelele, plajele Copacabana, Ipanema şi Leblon, cluburi de noapte etc.

Carnaval Rio

Leave a Comment